След дезинфектант, нанасяйте и крем върху ръцете

07:42, 14 апр 20 / Любопитно 25 2490 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Винаги когато имате възможност след употреба на дезинфектант, нанасяйте и бариерни кремове или емолиенти - кремове, които омазняват и хидратират кожата, това каза дерматологът д-р Иван Богданов пред БГНЕС.

„Дезинфектантите унищожават вирусите, но освен това те унищожават бактериите, включително и тези, които са част от нормалната флора на кожата. Последното би могло да създаде известен проблем, тъй като нормалната кожна флора осигурява една голяма част от защитата на ръцете“, каза лекарят.

Как да дезинфекцираме правилно смартфона си

Той добави, че другият основен проблем идва от това, че повечето дезинфектанти са на спиртна основа – те в много по-голяма степен премахват липидния слой върху кожата, който също е изключително важен за кожната бариера. „Това води до отпадането на голяма част от тази бариера и естествено до улесняването на достъпа на различни патогени, като алергени, бактерии, гъбички и др.“, посочи специалистът.

Той съветва винаги, когато имаме възможност да използваме т.нар. емолиенти – кремове, които омазняват и хидратират кожата. „Нека това не бъдат емолиенти, които съдържат само мазнини или само вазелин, нека да бъдат такива кремове, които да съдържат и вода. Много подходящи са също така и бариерните кремове, които могат да бъдат намерени в повечето аптеки. Те осигуряват една допълнителна бариерна защита на кожата“, съветва лекарят.

Ако не го правим, прекомерната употреба на дезинфектанти и по-честото миене на ръцете води до това кожата да изсъхва, да се напука, става груба, появяват се дерматити вследствие на попадане на алергени под нея. С падането на бариерата, д-р Богданов предупреждава, че не са изключени и някои бактериални и гъбични инфекции на кожата.

Експерт: Не мийте плодовете и зеленчуците със сапун, това е по-опасно

По думите му прекомерната употреба на ръкавици също може да създаде проблем за кожата на ръцете. „Тя създава една затворена среда, при която първо – ръцете се потят много повече, а това води до мацерация, до по-лесната ранимост на кожата, доста често се получават и различни контактни дерматити вследствие на контакта с талка на ръкавиците или пък с латекса в тях. Самите дезинфектанти също могат често да са причина за контактни дерматити“, подчерта дерматологът.

Доста често контактните дерматити могат да бъдат причинени от средствата за миене на съдове или перилните препарати. „Би било много добре, ако имате възможност да ползвате домакински ръкавици, особено такива, които нямат талк, за да работите с тези препарати и да извършвате тези дейности“, заяви д-р Богданов.

Неговият съвет е да се следват стриктно всички препоръки, дадени от СЗО, както и от нашите институции за това да се предпазвате от инфекция с коронавирус. Всичко останало е въпрос на лични възможности - както за използването на лични предпазни средства, така и за използването на дезинфектанти.

„Има много точни инструкции за това кога трябва да се ползват, колко често и при какви обстоятелства. Ако това, разбира се, доведе до проблеми, защото е индивидуално – някои хора имат по-устойчива кожа, други имат по-ранима – тогава би следвало да използват повече емолиентни кремове и бариерни кремове“, посъветва той.

Колкото до това по-често да си мием ръцете, или да използваме дезинфектант, отговорът е кратък: Зависи от това каква възможност имаме. „Ако имате възможност да си измиете ръцете както е препоръчано – 20 секунди със сапун - това е много добър вариант за защита, но също може да се отрази негативно върху сухотата на кожата. Използването на дезинфектанти е по-лесно и е по-удобно примерно за човек, който е извън дома си и няма възможност да си измие ръцете“, посочи д-р Иван Богданов. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама