СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ парламентарен контрол в извънредното положение

11:00, 15 апр 20 / Сблъсък 25 5653 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите от БСП настояха по време на извънредното положение да има парламентарен контрол. В петък министрите да идват в Народното събрание и да отговарят на въпроси. Кворумът да се събира съгласно мерките, а в залата да бъдат само министърът и питащият депутат. Предложението им обаче беше отхвърлено.

По темата представяме мненията на председателя на парламента Цвета Караянчева и лидера на левицата Корнелия Нинова.

 

                                                                                                                                                                                                                        

 

Цитати и съвети

Извънредно положение не означава безконтролно положение. Искаме да се възстанови парламентарният контрол. Какво чухме от управляващите - да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното“, заяви Корнелия Нинова.

Всеки въпрос получава писмен отговор, който веднага се качва на сайта на Народното събрание. Лично проверих от 26 март няма въпрос, на който да не е отговорено. Няма вариант, в който да не е отговорено, или да е върнато питане“, обясни Цвета Караянчева.

Изглежда у нас напоследък е модерно и постоянно се цитират философи, най-вече външни. Имаме си много хубава българска приказка за това, от голям българин казана - „Свестните у нас считат за луди“. Ние просто искаме свястното и нормалното да се възстанови в държавата, а то е опозицията да си върши работата - да пита. Това ни е работата и искаме да си я вършим“, коментира Нинова и попита на какво пречат въпросите на опозицията - на „една кражба“ или „далавера с едни 10 млрд. лева“.

Един приятелски съвет. Имате телевизия, която не е много рейтингова. Участвайте повече в нея, разказвайте за отговорите, които министрите дават. Може би тогава всички български граждани ще започнат да гледат телевизията. Пожелавам ви го от сърце, но не всичко е телевизия“, репликира Караянчева.

Искаме да питаме... ама питайте

Да не говорим много, защо се изказваме по няколко души, като може по един. Не само че не искат да върнем нормалността, а и да ни ограничат колко души, по колко пъти и за колко време да говорим“, подчерта лидерът на БСП. „Може би ще хвърляме чоп кой да си изберем да говори. Дотам докараха положението - извънредното, което стъпка по стъпка превръщат в безконтролно“, коментира Нинова.

Нека да не подценяваме пандемичната обстановка и да търсим само медийния ефект от парламентарния контрол. Разбирам, че това е основният проблем- че не ни дават по телевизията. Разбирам, че имате нужда от политическо говорене и да използвате парламентарната трибуна. Никой не ви е забранил това“, отвърна Караянчева.

Да искаш парламентарен контрол, да питаш министър означава, да му губиш времето. Ама той нали за това е министър, за това е слуга на народа, да дойде и да отговаря на народа, който го пита винаги и по принцип през опозицията“, изтъкна лидерът на левицата.

Нинова казва, че не сме дали думата на опозицията да пита. Питайте, г-жо Нинова“, призова я председателят на парламента.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама