За половината деца в район "Слатина" няма места в детските градини

10:00, 28 апр 20 / София 25 4361 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

TOPNOVINI.BG представя поредица от интервюта с районните кметове на Столична община. В тях разглеждаме проблемите на гражданите в кварталите и техните решения. Тази седмица разговаряме с кмета на район „Слатина“ Георги Илиев от „Демократична България“.

Кои са най-големите проблеми на район „Слатина“?

Ужасяващо e състоянието на инфраструктурата. В района има улици, за които не е полагана грижа над половин век. Капацитетът на детските ясли и градини е недостатъчен. Имаме места за около 2 000 деца, а реалната нужда е за около 4 000. Решаването на тези проблеми изисква сериозни средства. Направих предложения към Столичния общински съвет за капиталовата програма на бюджет 2020. Много от тези 41 предложения имаха проектна готовност или се отнасяха до отпускане на средства. От тях в програмата бе заложено само едно – цялостна рехабилитация на улица „Николай Коперник“. 

Ремонтите на част от улиците „Атанас Узунов“ и „Велчо Атанасов“ са включвани в капиталовите програми на столичните бюджети за 2016-та, 2017-та, 2018-та и 2019-та година, но ги няма в тази за 2020-та, въпреки че ги предложихме отново. Защо не са изпълнени досега не мога да кажа, въпросът ми е защо отпаднаха? Дали състоянието им се е подобрило?

Средства за ремонт, изграждане или проектиране на детски ясли, градини и училища не бяха отпуснати. Има микропрограми за по 100 000 лв. за ремонт на тротоарна и улична мрежа. Вече изпълнихме една такава и сега започваме работа по втората.

Ще посоча и още един проблем - свързаността. Макар летището да е част от нашия район, за да се стигне до него от кръстовището на улиците „Слатинска“ и „Боян Магесник“, например (под 2 км по пряка линия), се налага да се сменят най-малко три автобуса.

Изграждането на метродиаметъра в района ще спомогне за развитието му, но както каза и г-жа Фандъкова, проектът още не е готов. Имахме работна среща с главния архитект на столицата г-н Здравков и проф. Братоев и поставихме хоризонт за изпълнението му до 2025-та година.

Дотогава хората се налага да ползват друг вид градски транспорт или да ходят пеш, което в нашия район е изключително трудно, независимо дали говорим за квартал „Яворов“, „Гео Милев“, „Редута“, „Христо Смирненски“ или „Христо Ботев“. Най-ощетени са хората в неравностойно положение и тези с бебешки колички.

Район „Слатина“ създаде приложение за предложения и сигнали? Има ли ефект от иновацията и използват ли я гражданите?

В приложението има опция за предложения на граждани, но с оглед на обстановката в момента, те не са многобройни. Част от тях са неизпълними до настъпване на края на извънредното положение. По-конкретно има предложение за набиране на средства за възстановяване на паметника на броневаците, за електронизиране събирането на такси за детска градина и постоянни сигнали да се пръска за кърлежи. По всички предложения и сигнали се работи. В момента използваме приложението, за да информираме максимално бързо жителите на район "Слатина" за издадените заповеди и наредби, касаещи тяхната безопасност и тази на близките им.

Докъде стигнаха преговорите за въвеждане на зелена зона? 

Активностите по въвеждане на зелена зона са спрени. Извънредното положение беше въведено преди датите на обществените обсъждания и те бяха отменени. Ще бъдат насрочени нови дати, след като бъде отменено това положение и бъдат разрешени събиранията на хора. Гласуването в интернет продължава да тече, но то ще бъде удължено, за да могат хората да изразят своето мнение и след провеждане на обществените обсъждания.

Снимка: БГНЕС

Кметът Фандъкова обмисля спестяване на 8 млн. лв. от ремонти на улици. Това ще засегне ли район „Слатина“?

Предвид ограничения ни ресурс се надяваме да не ни засегне. Г-жа Фандъкова не уточни от какво ще бъдат икономисани средства – от големите инфраструктурни проекти, от малките инфраструктурни проекти или от вътрешно кварталните улици. 

В началото на годината Столична община обеща 10 млн. лева за районните кметове за финансиране на проекти. Район „Слатина“ подготвя ли проект за кандидатстване?

Да, нашата част възлиза на 350 хиляди лева без ДДС. Вече провеждаме процедура по избор на изпълнители за ремонт на пешеходна и транспортна инфраструктура с включени обекти за изграждане на улична мрежа и там, където регулацията позволява, изграждането на паркинги.

Как оценявате действията на Столична община в условия на извънредно положение?

Виждам много положителни неща. Например в областта на социалните грижи и безопасността. Кризата е като катализатор на процесите по въвеждане на електронно управление. Член съм на работната група по дигитализация и смятам, че в тази област може да се постигне консенсус, на база предложените от експертите стратегия, пътна карта и план за действие.
Но има един огромен проблем, който не е валиден само на територията на София, но е особено видим тук. Това е пътната безопасност. Не го казвам само заради загубата на Милен Цветков, с когото между май и ноември миналата година работихме почти непрекъснато. Могат и трябва да се вземат незабавни мерки за контрол на трафика. Доказано е, че една инвестиция в камери се изплаща изключително бързо, а има изключителен възпиращ ефект.

Спазват ли жителите на района мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса? Каква е организацията за подкрепа на най-нуждаещите се?

Мерките се спазват до голяма степен. В това отношение работим много добре с органите на реда. Първи издадох заповед за ограничаване на достъпа до детски площадки и фитнес-уредите, като ги обградихме с аварийна лента и поставихме обяснителни табели. Обръщаме внимание на всяка част от района и към момента няма регистрирани огнища на заразяване.

Снимка: Георги Илиев 

По програмата „Топъл обяд“ се хранят 112 души от района. Програмата се удължава до 19 юни и ние отново ще се включим в нея с по-голяма бройка хора. Имаме подписан договор с хранителната банка за предоставяне на храни на крайно нуждаещи се. Ще се включим и в програма, която ще осигурява помощници, които да пазаруват за хора в рисковите групи или такива под карантина и да доставят необходимите продукти до домовете им. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама