Кметът на район „Витоша“: Княжевският лифт ще бъде възстановен

09:00, 24 апр 20 / София 25 4018 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

TOPNOVINI.BG представя поредица от интервюта с районните кметове на Столична община. В тях разглеждаме проблемите на гражданите в кварталите и техните решения. Тази седмица разговаряме с кмета на район „Витоша“ инж. Теодор Петков.

Г-н Петков, втори мандат сте кмет на район „Витоша“. Добре познавате района, кои са най-големите проблеми?

Най-големият проблем е инфраструктурата. Районът се развива изключително динамично. Развитието на строителството изпреварва това на инфраструктурата. Големи усилия влагаме в строежа на детски градини. В момента изграждаме една в село Владая. Епидемията промени бюджета на Столична община и за съжаление някои проекти ще отпаднат. 

Снимка: Район "Витоша"(Сградата "Дом на българите в чужбина", която вече е общинска собственост)

Миналата година инициирахте петиция срещу презастрояването на района. Подписката бе за промяна на устройствените показатели в „Бояна“, „Драгалевци“ и „Симеоново“. Докъде стигна процедурата?

Очаквах подписката да получи по-голяма подкрепа от гражданите, но въпреки това тя стана повод да се инициира работна група от Йорданка Фандъкова, която направи предложения за промени в Закона за устройство на територията. Предложенията в момента се обсъждат с Министерството на регионалното развитие и предстои да бъдат внесени. Част от тях ще ограничат презастрояването в София, като се въведат изисквания за повече разстояние между сградите, забрана за строеж на големи кооперации в квартали без канализация и др.

Имате привилегията да управлявате най-зеления район в столицата. Колко души годишно посещават планината?

Територията на парка се стопанисва от държавното дружество природен парк „Витоша“ и те реално могат да дадат статистиките. От наблюденията си мога да кажа, че изключително много столичани посещават планината. Подстъпите в събота и неделя са пренаселени. Това натоварва живущите и инфраструктурата.

Снимка: Топновини

Основният достъп до „Витоша“ остава автомобилният транспорт. В почивните дни планината се превръща в паркинг, какво трябва да се направи в тази посока?

Категорично е така. Въпреки че се разкриха нови автобусни линии, увеличи се разписанието, има велосипедисти и пешеходци, автомобилният трафик остава основен. Успяхме да пуснем и линия на електробус, който тръгва от „Слатина“ и стига до Симеоновския лифт. В миналия мандат успяхме да осигурим трасето за Симеоновския лифт, който ще се свързва с метрото на Околовръстния път.

Снимка: БГНЕС

Имаше спор дали да бъде подновен Княжевският лифт, който стига до Копитото. Какво да очакваме? 

Доста се работи в тази посока. Кметът Фандъкова лично е поела ангажимент за възстановяването на Княжевския лифт. Всички лифтове са частна собственост, но въпреки това има проект. Очакваме решение на направление „Архитектура и градоустройство“ дали ще позволят изграждането.  Драгалевският лифт също не се използва – стълбовете му са много остарели и е изключително опасен.

Какво е състоянието на планината и какво може още да се направи за подобряване на условията на туризма?

Стопанисването става от дружеството, но въпреки това Столична община инвестира в поддръжката на пътищата. Общинската хижа „Боерица“ ще бъде възстановена. Активно следим състоянието на останалите хижи и правим предписания. Не сме забравили планината, имаме добър контакт с дружеството. То е с ново ръководство, което изразява желание за сътрудничество със Столична община.

Снимка: БГНЕС

Заради извънредното положение подстъпите към Витоша са затворени. Как гледате на решението на Столична община за затваряне на парка и кога очаквате възобновяване на достъпа?

Кметът изпълнява решенията на Националния щаб. Ние не можем да не ги изпълним. Затварянето на „Витоша“ създаде дискомфорт на гражданите, но се надявам съвсем скоро мерките за парковете да бъдат премахнати. Очаквам скоро това да се случи и да се даде възможност на гражданите да посещават планината свободно.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 mavyBully 19:29, 16 фев 24

Both are very good for everyone and cannot harm you buy priligy online safe The Extracorporeal Life Support Organization international database has over 400 centres contributing data 21

2 Oppobbito 01:34, 02 мар 24

taking a break from tamoxifen AIA tended to occur in younger patients incidences of 46

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама