Отварят парковете за деца и родители, но със строги правила

11:16, 26 апр 20 / София 25 5581 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

От утре посещението на парковете за родители с малки деца ще бъде позволено между 09.30 ч. сутринта и 18.30 ч. следобяд, това обяви Столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Създадена е организация в осем парка на София, като след промяна на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, тези паркове ще бъдат отворени. Заповедта ще важи и за други градове в страната, освен София, като всеки кмет ще прецени кога да я приложи. 

Каракачанов: Без военен парад за Гергьовден

Облекчаването на мерките в столичните паркове върви и с редица правила, които трябва да се спазват, за да не се стигне до повторно затваряне, както се случи с пазарите: освен часовият диапазон за посещение, който е определен за родителите, има и такъв за стопаните на кучета. Те могат да влязат в парка, за да разходят домашния си любимец преди 09.30 ч. и след 18.30 ч. В този интервал могат да влязат и спортуващите. 

Забранява се също така влизането в парковете на повече от двама възрастни, ползването на детските площадки, както и сядането на пейките. Целта е хората да не докосват повърхности. Забранява се събирането на групи за групови спортове от деца и възрастни, както и пиенето на алкохол в парковете.

Разрешават инвитро процедурите 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че инвитро процедурите ще бъдат разрешени, като заповедта още днес ще бъде променена. Решението е взето след съвещание с Националния оперативен щаб и здравния министър Кирил Ананиев.

Вълчев: Засега остава вариантът матурите да са на 29 май и 1 юни

Учениците и изпитите 

По отношение на училищата, министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че учениците от 7 и 12 клас са от приоритетно значение, тъй като на тях им предстои кандидатстване. В момента се обсъждат варианти как да завършат, присъствайки физически в училищата.  

„Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити сме предложили 29 май и 1 юни. След обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат през юни най-вероятно”, съобщи министърът.

Предстои да бъдат обсъдени варианти и за останалите ученици, както и детските градини. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама