„Защото сме хора“ – как четири момичета хранят бедни и гладни 

13:00, 27 апр 20 / София 25 4884 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Четири момичета – Соня Чакърова, Борислава Ненова, Цвети Стоянова и Михаела Георгиева гледат с възхищение появата на първите кошове за храна в Германия и Италия след кризата от коронавируса. В началото на извънредното положение Соня Чакърова попада на снимка на оставен хляб на метростанция „Младост“. „Като видях тази снимка се „събудих“, обадих се на всички мои близки и им казах, че трябва да започнем и ние да го правим“, разказа тя пред TOPNOVINI.BG.

Така започва инициативата „Защото сме хора“. Първоначално много скромно с ограничени финансови средства. Всяка вечер момичетата оставяли храна на „Орлов мост“ в 21.00 часа. Избирали късния час, за да избегнат срещи с медиите, а и да предотвратят струпването на много хора.  

Почти месец след стартирането на каузата, организаторките се радват на голяма подкрепа от обществото. Кампанията има вече екипи в Пловдив, Петрич, Айтос, а от днес и във Варна. Доброволките споделят, че това е била първоначалната цел – каузата да се разрасне в цялата страна.

Как можем да се включим в инициативата?

От 18.30 до 19.00 часа можем да оставим храна на „Орлов мост“. След този интервал започва раздаването на събраните продукти. Ако остане храна, тя се прибира в склад, раздава се на другия ден или се запазва за голямата акция в събота. Всяка събота от 10.00 часа отново на „Орлов мост“ се раздават най-необходими продукти, като доброволците обхващат почти целия център на София. Отделно друга група в „Младост“ покрива района там.  

Днес екип на кампанията е достигнал до Отец Иван от Нови Хан, който се грижи за 100 семейства. Той се нуждае от храна и всеки, който желае, може да го подкрепи.

Най-често подпомагани от организацията са бездомни, възрастни, хора без работа, студенти, които взимат храна и едновременно помагат, самотни майки с деца.

Популярни личности застанаха зад каузата

Режисьорът Борислав Михайловски е първият, който се свърза с организаторите и подкрепя акциятa. Част от дарителите са журналистът Тина Ивайлова, Ники Кънчев, Ирина Флорин, Ива Екимова, Катя Близнакова, певиците Гергана и Десислава. Социалният министър Деница Сачева също е една от първите подкрепили каузата.

Инициативата „Защото сме хора“ ще продължи до края на пандемията. Момичетата обмислят акцията в събота да се запази и след това. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама