Коронакризата разреши кадровия проблем на Зоопарка в София

09:30, 14 май 20 / София 25 5540 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След близо два месеца изолация, днес Зоологическа градина в София отваря врати. Касите за билети ще работят от 9.00 до 16.30 часа, а престоят в парка е разрешен до 18.00 часа при спазване на дистанция. Закритите пространства на залите „Големи котки“ и „Гиганти“ остават затворени. Препоръчително е носенето на маски, ръкавици и дезинфектанти.

Снимка: Зоологическа градина

Директорът на парка Добромир Бориславов коментира пред TOPNOVINI.BG, че ограниченията са много, но те се налагат заради извънредната обстановка в страната, както и непредвидимостта на потока от посетители.

Най-старата Зоологическа градина също не е подмината от вирусната епидемия. Кризата е лишила парка от продажба на билети и то в силни на печалби месеци. Липсата на посетители се е отразила добре на животните - отпочинали са от вниманието на хората, а някои дори са успели да се сдобият и с потомство. „Надявам се, че след кризата посетителите ще продължат да идват в градината и ще успеем да компенсираме пропуснатите приходи", отбеляза директорът. От Зоопарка нямат точни изчисления на несъбраните средства.

Снимка: БГНЕС

Епидемията от коронавируса се е отразила положително и в друга посока. Покачването на безработицата в столицата е спомогнало на екипа да запълни свободните позиции и така да разреши проблема с кадровия недостиг. „Успяхме да намерим изключително качествени хора, които взехме на работа и попълнихме липсващи бройки“, обясни Добромир Бориславов. 

Снимка: Зоологическа градина

Основните проблеми в парка са свързани с недовършени реконструкции. В момента сектор "Примати" се доизгражда. Ремонтът беше забавен поради технически причини. Старата инфраструктура също създава грижи, тъй като непрекъснато се нуждае от поддръжка и ремонти. „Нямаме проблеми с финансирането, нито с изхранването на животните. Имаме нужда от повече време за подобрение на загражданията, някои от които вече са започнати“, уточни директотът. 

Снимка: Зоологическа градина

Тази година посетителите ще се радват на доста нови видове животни и увеличени популации. Вече има новородени в почти целия тревопасен сектор, а скоро ще започне излюпването на нови птици.

Снимка: Зоологическа градина

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама