Музиката влияе върху вкусовите възприятия от бирата

13:37, 19 май 20 / Любопитно 25 916 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Музиката може да повлияе върху начина, по който усещаме вкуса на бирата. До този извод са стигнали в свое изследване група учени от Оксфордския университет. Резултатите показват, че възприятието за вкуса на бирата се повлиява чувствително от това, което консуматорът чува, пишат от Съюза на пивоварите в България, съобщи bTV.

В проучването са участвали 3000 души. Всички те са слушали внимателно мелодии с еднаква сила на звука. След това са отговорили на три въпроса, свързани с това дали песента или произведението им е познато, дали им допада и дали смятат, че подхожда на пивото, което консумират.

След анализ на данните изследователският екип установява, че влиянието на музиката върху цялостната преценка за вкуса на бирата е приблизително 25%.

Снимка: Pixabay

Подобни резултати показва проучване и на белгийски учени, които установяват, че музикалният фон може да промени дори възприятието за алкохолното съдържание на пивото. На участниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от различни жанрове нейният вкус се сторил различен на хората, като варирал според музикалните стилове. При по-висок звук, вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.

Плодовите или тези със сладникав вкус бири си отиват най-вече с песни, които се характеризират с чистота на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-добрият избор за този вид пиво, защото тези инструменти придават лекота на звученето. Бирите с кисела нотка, които са характерни за белгийските стилове пиво, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс.

Силното пиво с високо съдържание на алкохол е в отлична хармония с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които се изявяват тромбони и тромпети. Поп и рок феновете обикновено си поръчват пилзнер и други по-светли бири, докато почитателите на хеви метъла харесват повече тъмни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама