Компания може да извади телеграфа на "Титаник" от дъното на океана

20:40, 20 май 20 / Любопитно 25 1924 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Федерален съдия в щата Вирджиния разреши на американска компания да извади от дъното на океана безжичния телеграф "Маркони", с който потъващият кораб "Титаник" е изпращал сигнали за тревога, съобщи БТА като цитира Асошиейтед прес.

Съдия Ребека Бийч Смит прие аргументите за историческата и културна значимост на телеграфа, който скоро може да бъде унищожен в разлагащите се останки на кораба. Според Смит спасяването на телеграфа "ще е принос към наследството на неизлечимата загуба на "Титаник", на оцелелите и в памет на онези, загубили живота си при потъването му".

Съдия Смит е военноморски юрист и гледа делата във федералния съд, свързани с "Титаник". Решението й променя предишно съдебно решение по въпроса от 2000 г., което забрани отделянето на каквато и да било част от останките от потъналия кораб.

Решението на Смит е голяма победа за компанията Ар Ем Ес Тайтаник Инк., официално призната от съда за "спасител" на артефактите от "Титаник" .

Корабът потъва през 1912 г. по време на плаване от Англия до Ню Йорк, САЩ, след като се удря в айсберг. Оцеляват 704 души от общо 2208 пътници и екипаж на борда.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ, която представлява обществения интерес, яростно се противопоставя на мисията, планирана от компанията Ар Ем Ес Тайтаник Инк. Според службата телеграфът вероятно се намира измежду тленните останки на над 1500 души на дъното на Атлантическия океан и нищо не бива да се мести там.

Експедицията за изваждане на телеграфа се оспорва и от археолози

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама