Скандал в СОС заради детските градини

17:25, 28 май 20 / София 25 2311 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 

От групата на Демократична България в СОС  с  декларация относно недостига на места в общинските детски градини.

„Тези дни бяхме свидетели на поредната ежегодна изненада - местата в общинските ясли и детски градини се оказаха драстично по-малко от децата, кандидатстващи за тях. Изненада? Уви, изненадата с детските градини вече е традиция, датираща поне от 2008 г. - оттогава г-жа Фандъкова отговаря за образованието и културата в София, първо като зам.-кмет, а после и като кмет. Всяка година тази изненада предизвиква гражданско недоволство. Тази година обаче вместо Деня на детето София изглежда ще отбележи Деня на детето без детска градина. Протестът на родителите е повече от справедлив - без места останаха близо 8 000 деца.

Вчера разбрахме, че г-жа Фандъкова пак е дала обещание. Обещала е решението за детските ясли, което от Демократична България предложихме по време на предизборната си кампания - партерните етажи на новите сгради да бъдат използвани за детски ясли“, се казва в декларацията. 

Според групата  след като г-жа Фандъкова така и така е започнала да изпълнява тяхната предизборна програма, предлагат да продължи с предложението им за ваучерите, компенсиращи семействата на деца, за които общината не е осигурила ясла или детска градина. „Предложението ни съвпада и с настоящото искане на протестиращите родители. Внесохме го в Столичния общински съвет в края на януари при разглеждането на Бюджет 2020 за София и в него беше предвидено 13,2 млн. лева да отидат при родителите на децата, които не са класирани в общински ясли и детски градини“.

Не закъсня и реакцията на  Групата на ГЕРБ. „Едно от най-хубавите неща в демокрацията е да имаш достойни политически опоненти. Да те държат в напрежение, да те карат да си по-добър от тях, да имаш по-добрите идеи, по-добрите аргументи, по-добрите решения. За съжаление, не е тази ролята на политическата група на „Демократична България“ в СОС”, каза по време на днешната сесия на СОС председателят на Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева.

„От „Демократична България“ единствено пишат декларации. Но не сериозни и задълбочени. Вероятно това действие е част от отчета пред структурите им. Да не говорим, че фактите са сбъркани. И не само сбъркани, а и манипулирани. Маркира се територия на политическата сцена с гръмки думи“, посочи Едрева.

Според нея целта на днешната декларация на ДБ е да се покаже как те са автори на идеята на партерните етажи да има детски градини. „Било им записано в предизборната програма, но кметът Йорданка Фандъкова сега я обявила за своя. Истината е, че идеята се коментира от години от различни специалисти, включително и от тези на БСП“, обясни Малина Едрева. По думите й темата за детските градини в София е важна, защото столицата беше оставена без детски градини, които бяха заграбени преди изобщо ГЕРБ да съществува.

„През последните 12 години кметът Фандъкова, нейният екип и съветниците от ГЕРБ работихме и вече има над 100 нови сгради на детски градини. В момента се строят нови 8 сгради, предстоят да започнат още 9. Кметът на София направи предложения за законодателни промени в изискванията за сградните пространства, така че да може да има детска градина на партерен етаж. Изненада в нашата политика няма. Ние знаем, че работа не се върши с празни приказки в декларации, а с усилия и последователност“, каза още Едрева.

Снимка: CanstockPhoto

 

По време на заседанието от групата на БСП в Столичния общински съвет поискаха оставката на зам.-кмета по образование Тодор Чобанов заради хилядите неприети на първо класиране деца в градини.

"Отново хиляди деца на софиянци ще посрещнат 1 юни без място в общинска детска ясла и детска градина. Това не може да бъде определено по друг начин, освен като провал. Поредното фиаско с приема в детските заведения, когато 19 000 нуждаещи се борят за 12 150 места, е напълно основателен повод да оттеглите г-н Чобанов". С тези думи председателят на червената група в СОС Калоян Пагров се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова по време на днешното общинско заседание.

Паргов изтъкна, че след първото класиране, 7911 деца отново са останали извън забавачките. "Тази година 1000 малчугани по-малко ще посещават детски заведения, в сравнение с миналата. В най-голямата община – столицата на България, с бюджет над 1,7 млрд. лв.", изтъкна още той.

Паргов припомни, че през миналата година, по време на предизборната си кампания, Йорданка Фандъкова твърдеше, че ще излезе пред софиянци с нов екип, с нови идеи и енергия, но такива в сектор "Образование" няма.

По думите му обръщането към стари идеи за ползване на партерни етажи в жилищни сгради за детски градини, показва безсилието на кмета и екипа му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама