Борислав Велков: НДК пострада тежко от епидемията, но си остава място за културно обединение

17:53, 31 май 20 / София 25 2468 Шрифт:
Редактор:

Загубите на НДК за периода на извънредното положение са големи - около 300 000 лв. от пропуснати конгресно-конферентни събития и около 600 000л в. от културни и развлекателни събития. Междувременно се натрупват около 1.5 млн. лв. задължения, защото такава огромна и тежка машина много трудно можеш да я спреш. Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

"Неприятното е, че изпуснахме и потенциално събития, които бяха готови да подпишат за есента или за началото на следващата година, които се отдръпнаха заради кризата с коронавируса", коментира Велков.

Той обяви, че НДК е пострадал от епидемията, но си остава място за културно обединение, културно общуване и то на няколко поколения. От тук насетне ни предстои трансформация, адаптация и мобилизация, отбеляза още Велков. Той разказа, че НДК ще направи опит да пренесе дейността си на открито.

Платформа А6 е подходяща не само за културни събития, но и за конгресно-конферентни прояви, има покрив и това я прави независима от капризите на времето, но в същото време е на открито и отговаря на всички противоепидемични изисквания.

"В съзнанието на хората ние сме културен институт и ще продължим да бъдем такъв, но в крайна сметка нашият статут е на търговско дружество и ние трябваа да оцеляваме пазарно. Всички наши разходи идват от приходите, които генерираме и които ги няма в момента", каза още Велков. Той бе категоричен, че този минус от близо 3 млн. лв. не заплашва съществуването на НДК, но само при едно условие – ако много бързо настъпи адаптация.

„Нищо не е даденост в момента, нито в България, нито по света - особено в този сектор. Ние винаги в областта на културата сме били малък пазар и сме задължени дори в името на историята на НДК да го преведем през тази сложна ситуация - трябва да направим вътре в НДК бърза административна реформа, да се оптимизираме, да променим начина на мислене, да станем проактивни към пазара. Съвременните модели на културен мениджмънт не изключват това, когато се правят културни събития, те да са добре икономически обосновани", отбеляза Велков.

Според него НДК е голяма къща и винаги има какво още да се подобрява в нея. Около 60% от НДК беше ремонтирано покрай Председателството. В момента преговаряме с Фонда на фондовете за голям инвестиционен кредит, за да превърнем дефекта от ситуацията с коронавируса в ефект, да се ориентираме в новите условия и да направим по-голяма инвестиция в онези пространства, които не успяхме да обновим за Председателството. НДК се възползва и от мярката 60:40, която ни помогна да съхраним екипа до този момент, каза още Велков.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама