Откриха кости от динозавър на 246 млн. години

13:48, 01 юни 20 / Любопитно 25 2695 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В Невада са открити фосили на бременен женски ихиозавър на 246 милиона години. Останките са открити преди няколко години, а миналия месец германският палеонтолог Мартин Зандер и екипът му публикуват резултатите.

Учените потвърдили с изследванията си първоначалната си хипотеза, че са се натъкнали на останки на бременен женски ихтиозавър. Той бил от неизвестен досега вид, съобщи агенция "Асошиейтед прес", цитирана от БНР.

Бременният женски итхиозавър е наречен от изследователите "Мартина". Това е вторият най-стар образец на бременен ихтиозавър, откриван досега, след намерения в Китай, чиято възраст се определя на 249 милиона години.

Снимка: Pixabay

Дължината й достига 3,6 метра, което я прави по-дребна от другите познати досега ихтиозаври, някои от които достигали дължина 18 метра. Въпреки по-дребното тяло, зъбите на Мартина били по-едри от очакваното за ръста й. С дългите малко над два сантиметра зъби тя разкъсвала риби и други морски същества в морето, което се простирало върху днешната територия на щата Невада. "Била е доста свирепа дама", казва Зандер.

Другата значима находка все още не е описана в научна публикация, но Зандер обяснява, че е фосил на ихтиозавър с "гигантски череп". "Това е първото наистина голямо същество, живяло на Земята", казва ученият. Екипът трябвало да наеме камион, за да изтегли черепа по време на разкопките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама