Цирк „Балкански“ ще иска от премиера 200 хил. лв., за да оцелее

09:30, 11 юни 20 / София 25 4733 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Тази година цирк „Балкански“ отбелязва две годишнини – 20 години от създаването на цирка и 200-годишнина, откакто фамилията се занимава с цирково изкуство. Вместо да празнуват обаче, артистите са изправени пред фалит заради кризата около коронавируса.

В интервю за TOPNOVINI.BG акад. Александър Балкански обясни, че пандемията е минала като валяк през цирка. Кандидатствали са за мярката 60/40, но не са ги одобрили заради неплатени данъци. В момента циркът е останал с 25 000 лв., за един ден издръжка на базата са нужни 1000 лв. Наличните средства ще стигнат до средата на юли и ако Министерството на културата не им помогне, ще трябва да обявят фалит. За да оцелее цирк „Балкански“, ще са нужни най-малко 200-250 хил. лв.


Снимка: Facebook / Circus Balkanski

На среща министърът на културата Боил Банов обаче обяснил, че може да даде само 50 000 лв. „Говорихме с министъра, той обеща, но има една стара приказка – „от обещания глава не боли“. Чакаме да видим какво ще стане сега. Оказа се, че те търсили форми как ще ни дадат тия пари. За цирковото изкуство в България са отделени 1,5 млн. лв. За да построим цирка ни трябват най-малко 200-250 хил. лв. Иначе тръгваме като партизани – няма да плащаме данъци, няма да плащам застраховки, няма да правим осигуровки – ще накарам артистите да дойдат за своя сметка – срамна история! Министърът каза, че може да даде 50 000 лв., което няма да стигне до никъде“, посочи той.

Заради това Александър Балкански е подготвил писмо до финансовия министър Владислав Горанов и ще иска лична среща с премиера Бойко Борисов.

„Нашият цирк не играе от 24 ноември 2019 г. – това са вече шест месеца. Ние не получаваме никакви дотации от държавата – издържаме се от това, което идва от касата на цирка. В базата имам 10 души работници, които не мога да изгоня. Те работят при мен от 20 години. Освен тези работници, имаме и 12 камили, 4 понита и 6 кучета. Една камила ми струва 800 лв. на месец. Единственото спасение е да дойде някаква помощ. Ако не, до 1 септември ще се издържаме с пенсии, доколкото можем. А с работниците ще говоря да изчакат две заплати и след септември - като започнем, да им платим. Но ако пандемията се повтори, ще фалираме“, категоричен е акад. Балкански.


Снимка: Facebook / Circus Balkanski

Някои казват, че Господ бил българин. Ако е така, дано се смили над нас“, посочи той.

Балкански е решил циркът да отвори на 1 септември заради това, че в момента не може да работи с максимално много зрители. „Това нас не ни устройва – не можем да си платим само разходите, а да не говорим за печалба“, обясни той. Според него през юни и юли хората ще се освободят от уплахата от коронавируса, през август ще се престрашат да отидат и на море, а през септември вече ще мислят и за друго“, обясни цирковата легенда.

Не съм очаквал, че една такава велика дата за нас – 200 години циркова дейност, няма да можем да я отпразнуваме както трябва. Но ще търпим и ще се борим – това е положението“, посочи той.

Акад. Балкански обясни, че пандемията се е отразила фатално на цирковото изкуство по целия свят. „Пандемията фалира Цирк дю Солей - първо съкратиха 12 000 души и от 15 цирка останаха само 7. И преди два месеца циркът банкрутира и уволни последните 9000 души. А на тях им помагаха – не плащаха данъци, канадската държава им даваше всяка година 20 млн. канадски долара безвъзмездно, защото в културно отношение това е най-силният културен институт на Канада. Само в Италия имаше 1000 цирка, ако от тях са останали 300 – ще си отрежа главата“, обясни той.


Снимка: Facebook / Circus Balkanski

Единият от най-големите италиански циркове се е усетил навреме и преди пандемията заминава за Русия и там се спасява. „Но не всеки може да направи това. Аз например мога да отида в Русия, но дето казват: „от вкъщи по-добре няма“. Тук и къщите, и стените помагат. За мен не представлява проблем – с италианските паспорти заминаваме за Италия, но какво ще правим там“, коментира акад. Балкански.

Тази годината нашата фамилия, от страна на майка ми, навършва 200 години циркова дейност и решихме да отпразнуваме годишнината много сериозно. Нашият цирк е предложен в ЕП от унгарския евродепутат, който отговаря за цирковете в Европа, за най-голямата награда. И хвърлихме много средства – над 200 000 лв. за художествено-постановъчната и творческата работа. Ще имаме ново откриване на спектакъла, преобразен е номерът с въздушния балет, ефекти и осветление имаме от Китай. И понеже моята фамилия, от страна на майка ми, е италианска,решихме всички да са италианци  – избрахме нови номера интересни, но върхът си остават Колелото на смъртта и Глобусът на смъртта. Докарахме инженер по осветлението от Италия, както и звукорежисьор за музиката. Изтеглихме и един голям кредит и решихме да направим ново шапито – отвън е като пътуващ цирк, а вътре е като стационарен цирк. Красота“, обясни акад. Балкански.

Провеждането на юбилейния сезон обаче зависи от милостта на държавата.


Снимка: Facebook / Circus Balkanski

Защо легендарният акад. Александър Балкански избира да остане в България, въпреки трудностите, как наградата „Сребърен клоун“ става златна, защо в следващия живот иска да е балетист и кои политически партии са му предлагали да стане депутат, ще разберете в цялото интервю - скоро на TOPNOVINI.BG!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама