Важното за теб, Магърдич Халваджиян: Боря се до последно шоуто да продължи

15:00, 11 юни 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 11696 Любомира Николова
Снимка: ТОПНОВИНИ

Следващият ни гост в поредицата „Важното за теб с Ники Кънчев“ е Магърдич Халваджиян.

Той винаги има с какво да ни изненада, със собствено мнение и цели, които е доказал, че не спира да преследва и отстоява. Какво си казаха с Кънчев, вижте във видеото:

Какво не спира да го удивлява?

Удивлява ме как българите съумяваме да правим една и съща грешка 5000 пъти. Как е възможно да не си слагаме обеци на ушите? Как е възможно да помним 3 дни и лошите, и хубавите неща? Няма значение кой колко лошотия е направил – ние го забравяме, ако е направил едно добро нещо, както и обратното – може да е направил 1000 добри неща, но ако направи една грешка сме готови да го унищожим. Удивлява ме колко ни е къса паметта.

Възмущават го наглите шофьори; изхвърленият пепелник през прозореца на колата; пикаещите шофьори на пътя; липсата или присъствието на пълен член и т.н.

Аз съм учил руски език. Заминах за Москва още в осми клас и българският език не ми е най-силната страна, обаче на падежи не можеш да ме биеш. Аз наистина имам пропуски в българската граматика, но това си има обяснение. Стремял съм се през годините да компенсирам някои неща, които не съм учил.

Какво му е дала Русия?

Нещо, което България няма как никога да ми даде – отношението към изкуството. Аз видях доста лоши неща в Русия и те са свързани с имперското им мислене. Те имат нещо общо с американците в това отношение – не признават никой друг и нищо друго. Дразнеше ме, че в училище ме учеха, че Кирил и Методий са руснаци, и когато се възмутиш и кажеш, че това са глупости, малко по-късно ни привикаха в българското посолство. Така, че аз имам лоши спомени от там, но имам и добри, и те са свързани с отношението на абсолютно всички към изкуството. Такова уважение и такава любов към изкуството – книгите, театъра, цирка – това е издигнато в култ.

Гледал ли е на живо Юрий Никулин?

Естествено, и дори той ми е преподавал. Той идваше в училището и имах чувството, че когато дойдеше всичко спираше да се движи от уважение, все едно Господ е дошъл. Дори таксиметровите шофьори не взимаха пари на студентите до Цирковото училище. Ние се прибрахме в България с огромните дипломи от Цирковото училище в Русия и след цялото уважение там, тук ни наричаха циркаджии. Ние просто сме жалки в отношението си към изкуството и това се вижда навсякъде. Първото, за което трябва да се мисли е духът, защото в най-тежките и мрачни моменти именно той спасява хората и човечеството, а не икономическите мерки.

Какъв би бил един свят, населен само от ерудити, интелигенти, музиканти и творци?

Провален.

Ще се изгуби ли балансът? Трябва ли да има тежест и от другата страна?

Естествено, такъв свят не съществува.

Кое е най-ненормалното в съвременния живот, което хората просто приемат за нормално?

Много неща. Тези хора, за които ти преди малко каза, които си изхвърлят пепелника през прозореца или смятат, че е абсолютно нормално да слязат от колата и да пребият някого на улицата в задръстване, това вече като че ли е прието за норма в България. Мен това ме плаши жестоко, защото това не са нормални човешки взаимоотношения. Както знаеш, в живота няма нищо случайно и всичко е в следствие на нещо – на едни 30 години, в които ние даваме сигнали на едни такива хора, че всичко това е безнаказано и те могат да го правят. Това е прието за норма и лошото качество на българина, който се възмущава от тези неща във „Фейсбук“ и никъде другаде.

По идея на „Господари на ефира“ ликът на Милен стои на много билборди, точно като предупреждение срещу всички тези нарушители.

Да, но аз не знам дали това ще има някакъв ефект. Много ми се иска да има такъв – все пак това са 70 билборда, от които огромен Милен стои и те гледа и те пита „Помниш ли какво се случи с мен? Внимавай! Вдигни си крака от газта! Не минавай на червено!“. Не знам дали ще има ефект. Според мен такъв може да има само ако се гласуват едни супер крайни закони. Аз мисля, че в екстремни ситуации трябва да се взимат екстремни мерки, а ситуацията в момента е екстремна.

Провал за нас като родители ли е това?

Това е провал и за нас като родители, но аз не се слагам в това число, защото знам какво е моето дете, но това е провал като цяло на системата. Когато системата не работи трябва да извадиш огромния гаечен ключ и огромните инструменти и да започнеш да ремонтираш.

Лесно ли се сменя системата?

Да, много лесно, ако имаш желание. Всеки път, когато в парламента видя как се измъкват от важни решения, които трябва да вземат, се ядосвам. Защото хората, които взимат подобни решения в парламента трябва да бъдат честни и почтени. Това не са отговорни хора, защото, ако са, няма да действат по този начин. Имали сме парламенти, в които аз съм видял най-глупавите хора на света – от 240 човека 200 не можеха да дадат интервю и да вържат едно изречение. И ние сме виновни за това, защото ние избираме тези хора. Ние не се вълнуваме от собствената си съдба и даваме кормилото на хора, които са пълни кретени.

Не разбират ли, че популисткото е спринт, а те трябва да тичат на дълго разстояние?

Не. Този тип хора се интересуват от днес и сега, и ние знаем това много добре. Според мен е сбъркана цялата система и това е така, защото ние сме позволили тя да бъде сбъркана и не взимаме мерки това да се промени. За мен няма други отговори. Отговорите са ясни и еднозначни.

Сбъркано е в България или по света?

По света, навсякъде в сбъркано, защото хората решиха, че изразявайки мнението си в социалните мрежи нещата ще се променят. Преди когато липсваше подобна комуникация хората излизаха на улицата и това беше единственото средство.

Поставя ли под съмнение основите на капитализма?

Не, грам не ги поставям. Мисля, че държавите, в които има стабилно изградена демократична система, там механизмите, които пазят демокрацията са страхотни, защото това са векове, в които тя е изграждана. Ние никога не можем да се сравним с тези общества, защото ние никога не сме били там, където те са били. Това е големият проблем – ние имаме много да строим, много да вярваме, много да се учим, а ние разваляме преди да сме се научили.

Кога шоуто не трябва да продължи?

Аз като роден оптимист се боря до последно шоуто да продължи. Ако ти под „шоуто“ разбираш начина ни на живот и решенията, които взимаме, пак ще кажа същото – трябва да се борим до край. Аз като направих 50 си успокоих нервната система и си казах, че колкото и да се опитвам и да се боря, сам трудно ще променя нещо. Аз съм живял в чужбина живота  в нормалните демократични общества и това не е животът на българина. Това, което ме отчая е нежеланието на българина да се бори да извоюва всичко сам. Няма истинска демокрация, която да не е спечелена и извоювана.

Основна новина от изборните дни е не кой печели, а че е ниска изборната активност.

Точно така. Излезте 100 процента и гласувайте. 

Да разбираме, че опърничавият е укротен.

Ами до голяма степен съм се кротнал, особено с две внучета, но ако видя искра, ще се събуди в мен желанието да видя тази страна да живее по-добре. Всички искаме да вървим по хубави улици; всички искаме да виждаме усмихнати хора срещу нас; всички искаме да не гледаме по новините за убити старци по села, за да откраднат 20 лева. Това са брутални неща, които не могат да се случват в европейска държава в 21 век. Всичко това трябва да се промени. Аз не виждам това желание в политиците. За тях приоритетите на обикновения човек не са на дневен ред. Те гледат големите неща, но те ще се случат само ако правим малките неща. Един щастлив и доволен българин, който успява да си изхранва семейство и който не се чуди в края на месеца как да свърже двата края, ще бъде в основата на строежа на една работеща икономика. Затова трябва да се мисли първо за него, а големите неща ще дойдат от само себе си.

Той носи отговорност за доста хора от своя екип. Панира ли се от времената, които предстоят?

Аз съм в този бизнес от 30 години и вече съм минал през страшни неща. В началото се шашках, защото нося отговорност за хората, но в последствие разбрах, че в телевизията всичко е кръговрат и има приливи и отливи. Минавал съм през много кризи и сме ги преживявали. Били сме пред фалит и сме се измъквали. Това са качествата на добрия предприемач всъщност. Аз съм от хората, които вярват, че всичко това свършва, отминава и ни чакат по-добри дни.

До колко човек може сам да режисира съдбата си? Всичко ли е в наши ръце?

Категоричен съм в това. Аз имам теория, че късмет не съществува, той е оправдание за хората, които не държат съдбата в ръцете си и които взимат лоши решения. Дори да те блъсне кола на спирката, докато седиш и чакаш, това пак не е лош късмет, защото ти си взел решение да отидеш на тази спирка.

Как е приемал шегите на Рачков в „Като две капки вода“?

Аз се забавлявам с това и точно това е нещото, което Димитър използва, но ако ме питаш мен това не е правилно, защото това възпитава лошо българина. Когато някой е успешен и добър, българинът трябва да е научен и възпитан да го подкрепя, защото този успешен и добър човек ще изтегли и другите. А Рачков прави точно обратното – той знае, че българинът мрази шефа си и затова работи по тази линия. Много е интуитивен и е много адаптивен.

Много е интересно неговото приятелство със Слави. Как ще го коментира?

Не съм имал проблем със Слави, а той имаше проблем с някои неща.

С арменците или конкретно с него?

Не, по-скоро той имаше проблем с неговите разбирания за някои неща, а аз му обяснявах, че аз нямам такива разбирания. Всичко беше свързано с „Господари на ефира“. Тогава той каза „Ако ще излъчвате кадри от моето шоу, трябва да ми плащате“. Казах му, че това няма да стане, защото има закон, който ни позволява да го правим. И от там тръгна цялата работа.

Стиснахте си ръцете неотдавна.

Да, така е, той ми се обади и ми каза нещо, което за мен е важно – „Пич, навъртяхме доста години и мисля, че е време да си седнем на задниците, защото тези, които реално вършим някаква работа не сме чак толкова много“. Аз бях готов за подобен разговор след 12 години мълчание, защото аз съм на мнение, че и най-лошия мир е по-добър от най-добрата война.

Какво мисли за неговото развитие – Трифонов все пак направи нещо, което Магърдич не направи –  телевизия?

Аз винаги съм имал различна философия. Много пъти сме имали възможност да направим телевизия, но ние просто сме много аналитични. В нашата компания има много хора, които анализират ситуацията, включително и брат ми. Ние много обичаме това, което правим, да не се случва по случайност, а да предвидим и следващите стъпки. За нас телевизията никога не е била опция, защото ние знаем, че телевизиите рано или късно ще си отидат. Интернет е бъдещето в света изобщо и платформите. Дори ако ме бяха попитали преди 10 години дали искам да имам телевизия, моят отговор щеше да е „Не“, защото аз знам, че ако искам да имам нещо, то трябва да е базирано в интернет, защото бъдещето е там. Опитах се да обясня това и на Слави на една от срещите ни. Защо да влагам енергията си в това да направя една телевизия, при положение, че не вярвам, че тя ще оцелее във времето.

Защо не вярва?

Защото хората няма да гледат телевизия. Ние с теб сме на едни години и ти не си даваш сметка, че младите изобщо не включват телевизора, а всичко, което гледат е в интернет. Да, аз ще създавам съдържание, защото най-силните са тези, които умеят да създават съдържание, а телевизията е просто дистрибуция.

Трябва ли винаги да следваме парите?

Да, в шоубизнеса и във всеки друг бизнес на първо място са парите. Всеки предприемач тръгва да прави нещо с идеята да спечели, иначе би бил глупак. Ако ти имаш милионно население, което гледа NetFlix, като даже ако не се лъжа абонатите са се увеличили с милион по време на пандемията, а абонатите на телевизията намаляват с всеки изминал ден. Всичко опира до пари.

Коя е капката, която прелива чашата?

Понякога може да е най-неочакваната. И с мен се е случвало. Чашата в моя случай може да прелее от липса на справедливост. На българина в момента след 30 години демокрация, му е дошло до гуша от липсата на справедливост. Аз мисля, че ако ние като общество се преборим за това справедливостта да стане норма и да я има, животът на този народ би бил съвсем различен. Мисля, че това е най-голямата битка, която трябва да водим, е именно да има справедливост. От там тръгва всичко.

Какво е важното за него?

Справедливостта. Не вярвам, че може да има нормално функциониращо общество, ако няма истинска справедливост в него. В добрите демократични общества това е база и от там се строи всичко.

Повече е отчаян или обнадежден?

Доста съм отчаян, което е странно за мен при положение, че съм роден оптимист. Отчаян съм от хората, които искат това да стане, но не правят нищо това да се случи, защото за да промениш системата се иска голямо усилие и готовност да жертваш някакви неща. Винаги съм бил готов да жертвам всичко и никога не съм имал проблеми с това нещо, обаче не искам да се жертвам сам.

Би ли излязъл на улицата, за да си търси правата?

Зависи. Ще изляза да защитя бедните и онеправданите и според мен трябва да водим тази битка. Дразня се изключително много от това, че елитът на България се страхува да излезе и да заяви някакви неща, за да не се изгубят феновете. А точно те са хората, които трябва да го направят, защото имат милиони последователи и техният глас може да бъде чут.

3 коментара
Анонимен 14:51, 12 юни 20

Това интервю изключително много ме вдъхнови, тъй като има все още хора, които решават от чужбина да се върнат в България и да внесат от положителното, което са научили в чуждата страна, а именно любовта към изкуството, и се връщат да покажат и докажат най-вече, че изкуството заслужава да бъде обичано.

Ангели за България 18:50, 12 юни 20

Благодаря за това интервю. Всичко за което говорите в него има един корен, липсата на обединение. Българина някак си не може да се обедини. Всеки един по отделно жадува обединение, но нещо го спра да го осъществи. Това сме се заели да направим ние, обикновенни българи живеещи далеч от родината. Да се обединим. Защото видяхме и научихме много извън България и искаме да го приложим на практика. Ангели за България е новоформирана благотворителна организация с седалище в Лондон, която си е поставила амбициозната цел да обедини българите по света в помощ на българския народ. https://angelsforbulgaria.wixsite.com/website-1?fbclid=IwAR05XzXRFBTQd0AoRvhhhubDKKoAYhCgI2eCg4YZ4yIffXXwLaEl_oL4PAE

Юлия Генчева 13:16, 13 юни 20

Разкошен разговор! Не ми се искашеда свършва! Абсолютен анализ на днешното време от двама доказали се мъже! Благодаря!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!