Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ ще отвори врати в началото на 2022 г.

13:47, 26 юни 20 / София 25 1975 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Центърът за съвременно изкуство "Топлоцентрала" в Южния парк се очаква да отвори врати в началото на 2022 г. Строителните дейности, които започнаха на 16 юни, трябва да приключат в началото на следващата година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на бившата сграда на топлоцентрала на НДК и изграждането на Център за изкуство.

"Във времена на икономическа криза продължаваме да инвестираме в култура", заяви столичният кмет, цитирана от БТА. 3,7 млн.лв. е стойността на строителството на центъра за изкуство, финансирането е от бюджета на Столичната община. За дейността и оборудването общината кандидатства по Норвежкия финансов механизъм.

Улица „Съборна“ става пешеходна от 4 юли


Проектът представлява трансформация на изоставена промишлена сграда в център за съвременно изкуство. "Това е ключов обект, който ни приобщава към най-добрите европейски примери с грижата и възможностите за съвременно изкуство", посочи Фандъкова. Тя припомни, че сградата дълго време е била затрупана с боклуци, които общината периодично е чистила, но те са се появявали отново. Кметът подчерта, че условието, което е поставила, е било по никакъв начин строителните дейности да не навлизат в парка.



Проектът е под ръководството на общинския съветник Малина Едрева и на зам.-кмета по култура Тодор Чобанов. "Направиха се редица обсъждания с творчески организации и отделни творци. Проведохме международен архитектурен конкурс, на който се явиха над 60 организации. Журито присъди първата награда на българско проектантско студио, което създаде проекта, по който сега се работи, припомни столичният кмет. Предвижда се максимално запазване на промишления вид на сградата и изграждане на голяма зала и две по-малки, топла връзка и кафене на терасата. Ще има и външен малък амфитеатър с много зеленина. Сградата ще има и помещения с услуга от резидентен тип, така че като идват чужди творци да могат да живеят и работят тук, така както е по света", каза кметът Фандъкова.

Центърът ще функционира като общински културен институт. "Надяваме се да се включи и Министерството на културата в неговото управление. Центърът ще бъде национален, единствен в цяла България", каза още столичният кмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама