Ути Бъчваров, който изчаква последните дни под карантина, заради инфекцията от коронавирус, получи уникален подарък. Негови приятели от Угърчин, където той всяка година през септември провежда празника на трюфелите и гъбите и готви с най-големия тиган в България невероятни омлети от по 1000 яйца, го изненадаха с пълна кошница пресни гъби - манатарки, булки и трюфели.
"Разбрахме, че Ути е загубил вкус и обоняние в следствие на вируса и решихме да го изпробваме дали вече е оздравял", заявиха приятелите му.
И коронавирусът не спря Ути Бъчваров да готви
Заради обилните дъждове в момента гори и поля са пълни с превъзходни гъби. Единствено в Топновини ви предлагаме уникалната рецепта на Ути за класически френски селски омлет с манатарки.
Необходимите продукти са:
10 яйца, 400 гр. манатарки, 1 глава чесън и лук, 1 връзка магданоз, 300 гр. пресни домати, 70 гр. краве масло, 2 с.л. олио и 1 ч.ч. прясно мляко или сметана
За да направите перфектния омлет, френските майстори кулинари препоръчват следните заготовки:
- Нарежете манатарките на средно големи парчета
- Разбийте с миксер десетте яйца и чашата сметана, добавете малко сол
- Доматите нарежете на кубчета "конкасе" - обелени от ципата и задължително с махнати семки
- Вземете листата от магданоза, запазвайки дръжките, наситнете ги и ги разбъркайте с доматите. За да не омекнат, не добавяйте сол, а само малко олио.
- Нарежете на ситно лука, чесъна и дръжките от магданоза. В голям разлят тиган ги задушете в половината масло, без да ги препържвате. Щом омекнат ги отделете настрана.
- В тигана сложете останала част от маслото и заъпржете до златисто и леко хрупкаво състояние манатарките. Щом станат златисти, върнете в тигана задушените чесън, лук и дръжки от магданоз и сотирайте за още 2-3 минути
- След това добавете свежите домати, разбъркайте ги и без да губите повече време - излейте предварително разбитата яйчена смес
- Изчакайте 2-3 минути, с подходящ прибор отделете омлета от ръба на тигана, без да го бъркате, захлупете с голям капак, бройте до 20 и изключете огъня.
Изчакайте поне 4-5 минути. За да е пълно удоволствието комбинирайте с пухкав хляб, ако може приготвен от някоя усмихната баба и поне бутилка добре охладено розе БОЛГАРЕ.
Снимка: Ути Бъчваров
Снимка: Ути Бъчваров
Снимка: Ути Бъчваров
i kakvo . izgubil li si e vkusa ili ne ??