Поглед назад: Бащата на възрожденската литература

08:00, 01 юли 21 / Поглед назад 25 4346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 юли се навършват 126 години от смъртта на Петко Славейков - един от най-изявените български поети, публицисти и политици в нашата история.

Петко Славейков е роден на 17 ноември 1827 г. в Търново. Майка му Пенка умира скоро след раждането му, а баща му Рачо е казанджия - слабо образован, но с изявен български дух. Петко учи в родния си град, а след това в Дряново, Трявна, Преображенския манастир и Свищов, където разширява знанията си по гръцки език. Най-голяма роля за неговото възпитание изиграва „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски.

През 1843 г. Петко Славейков започва да преподава във Велико Търново, откъдето бива изгонен след като написва „Прославило се Търново със славни гръцки владици“. През следващите години е учител в различни градове - Трявна, Видин, Враца, Плевен и др. През 1851 г. отпечатва първите си книги - „Смесена китка“, „Песнопойка" и „Басненик“. Година по-късно пише поемата си „Бойка войвода“, повлиян от събитията около Кримската война. Докато преподава в Търговище, издава сатиричния вестник „Гайда“.

По-късно Славейков е поканен в Цариград през 1864 г., за да редактира българския превод на Библията. Нейният цялостен превод на източнобългарско наречие остава известен като Славейкова Библия и е отпечатан през 1871 г.

Христодул Костович Сичан-Николов, д-р Елиас Ригс, д-р Албърт Лонг и Петко Каравелов, докато превеждат Библията. Снимка: Wikipedia

Най-известният български писател по онова време

Именно в Цариград Петко Славейков се очертава като най-известния български писател по онова време, издал е над 60 книги. Издава още вестниците „Македония“, „Шутош“, „Костурка“ и списанията „Ружица“, „Пчелица“, „Читалище“ и „Звънчатий глумчо“. Той е и сред ръководителите  на църковната борба, а по-късно преподава в Българската екзархия. През 1873 г. пише известната си поема „Изворът на белоногата“. А заради статията си „Двете касти и власти“, отпечатана във вестник „Македония“, е арестуван и обвинен във връзки с революционния комитет в Букурещ.

Славейков е и сред основателите на българската гимназия в Одрин през 1874 г., където се бори с гръцкото влияние върху сънародниците си.

След Априлското въстание е арестуван и за кратко отново е в затвора. След като Стара Загора е освободена от руските войски през 1877 г. Славейков е назначен за председател на градската управа. След като градът е опожарен, той губи ръкописите си и събраните 15 хиляди пословици. Сътрудничи на руските войски, превеждайки отряда на ген. Скобелев през Стара планина. Петко Славейков става свидетел на Шипченската победа и придружава войската до Сан Стефано.

Той е познат като основоположник на българската литература за деца, съставя и учебници. Работи като преводач, филолог и фолклорист. Издава два сборника с народни песни, както и сборника „Български притчи и пословици и характерни думи“. Изследва българските обичаи, демонология, народопсихология и обредната система. Пре 1884 г. става почетен член на БАН, тогава Българско книжовно дружество.

Политическа дейност

След Освобождението Петко Славейков започва да се занимава активно с политика. Той е един от водачите на новата Либерална партия. През 1880 г. е избран за председател на Народното събрание, а след това и министър на народното просвещение и министър на вътрешните работи в правителството на Петко Каравелов. През 1881 г. заминава за Пловдив, където преподава в Пловдивската гимназия.

През 1884-86 г. отново поема поста вътрешен министър. През първия си мандат закрива 16 затвора, а през втория отменя забраната за митинги и събирания от Режима на пълномощията. Докато е министър на просветата написва „Инструкция по училищното дело”. След Съединението е назначен за помощник комисар в Южна България.

Славейков е баща на 9 деца, от които политиците Иван Славейков и Христо Славейков, публициста Рачо Славейков и поета Пенчо Славейков.

На 1 юли 1895 г. умира в дома си в София на 67-годишна възраст.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Cardemepe 10:21, 15 мар 23

1 percent to the PP s 30 can i take viagra with metoprolol

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама