На басейн по време на пандемия: какъв е контролът в столицата?

09:50, 01 юли 20 / София 25 1546 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Столичната районна здравна инспекция прави внезапни проверки спазват ли се мерките разпоредени от здравния министър Кирил Ананиев.

Къде е най-лесно да се заразите с коронавирус в скала от 1 до 10

"Контролът е системен. Всичко в басейна се проверява преди да бъде пуснат в редовна експлоатация. Специално откритите плувни басейни, за да бъдат пуснати в експлоатация, минават през трикратни последователно проби, прави се проверка на сградния фонд, на водоснабдяване и канализацията, както и спазването на всички въведени мерки - ползването на дезифектанти, да са с разрешение от Министерство на здравеопазването, да са с етикет, изобщо всичко свързано с тяхната употреба", обясни в ефира на БНТ Марияна Петрова - експерт от РЗИ София.

Тя увери, че нито един басейн не се пуска в експлоатация, докато не се докаже, че водата е безопасна. Правят се редовни проверки за качеството на водата, като се следят стойностите на определени химични и микробиологични показатели, заложените в закона, добави експертът.

Към днешна дата имаме по-малко от 20 плувни басейна, пуснати в редовна експлоатация. Има и такива, които са в процес на пускане. Вече сме направили около 60 проверки, взети са 104 проби и засега нямаме констатирани несъответствия по отношение на качеството на водата, както и спазването на всички противоепидемични мерки“, обобщи Марияна Петрова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама