СБЛЪСЪК: Кой провокира сблъсъците пред бившия партиен дом?

17:30, 15 юли 20 / Сблъсък 25 3608 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В шестата вечер от протестите срещу правителството и главния прокурор напрежението ескалира. Група демонстранти се покатери по сградата на бившия партиен дом и опъна транспарант с надпис „Продава се“. Малко по-късно протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата и се стигна до сблъсъци между органите на реда и протестиращи. Равносметката от вчера е трима ранени и 13 задържани. 

Кой провокира сблъсъците пред бившия партиен дом - провокатори или органите на реда? TOPNOVINI.BG прдставя мнението по темата на зам.-директора на СДВР Антон Златанов и експерта по сигурност и бивш служител на НСО Николай Марков.

 

 

Зам.-директорът на СДВР обяви, че ситуацията пред бившия партиен дом е била планирана с цел да се провокират безредици.

"Тук беше извършено престъпление", заяви Златанов. "Бяха хвърлени две доста сериозни бомби в средата на множеството, пред стъпалата на Народно събрание, където имаше протестиращи. Имаше 6 човека полицаи без каски, имаше журналисти и организатори. Едно момче от протестиращите падна в множеството в следствие от хвърлената бомба, двама полицаи клекнаха, за да му окажат някаква помощ. В това време падна трансперанта, който протестиращите бяха издигнали. Започна хвърляне на кутии червена боя, на бутилки - пълни и празни - не казвам шишета, а бутилки. Счупи се вратата на Народното събрание, беше направен опит за влизане вътре. Двамата полицаи бяха нападнати и бити", заяви още Златанов и добави, че никой в МВР не толерира каквото и да е насилие.

По думите му личи, че случилото се е предварително подготвено и това личи от носенето на кутии с червена боя и бутилки на демонстрациите. Златанов посочи още, че полицаите са били без защитно облекло, за да покажат, че са толерантни, но бе категоричен, че органите на реда няма да допуснат нахлуване в сградите и агресия срещу полицейски служители.

Според Николай Марков твърденията, че целта на протестиращите е била да има безредици и бой с полицията, са лъжа. Експертът по сигурност заявява, че българската полиция отдавна е ударила дъното по политически слугинаж.

"Около 22.00 часа през въпросната изминала нощ на площада пред Министерски съвет имаше само деца, като средната им възраст беше около 25 години... Повечето бяха много интелигентни и добри с изчистени и свежи лица. Будни", обяснява бившият служител на НСО. По думите му импровизираният от група деца флашмоб да окачи трансперант с надпис "Продава се" е посрещнат с въодушевени възгласи от площада, а във въздуха не се е усещало "никакво напрежение и дори полицаите с шлемове се смееха и забавляваха на тяхната невинна детска игра".

"В миг единият край на плаката се откачи от подухване на вятър и отнякъде се появиха двама полицаи в обикновена униформа, видимо неадекватни, които дръпнаха плаката и го скъсаха, като измърмориха ругатня към децата!!! Това ги агресира и те се нахвърлиха на тези полицаи в нишата пред вратата на партийния дом. Другите полицаи дори не разбраха какво се случи и след минути започна навлизане на редица от тези с шлемовете, за да измъкнат колегите си. Това агресира още повече децата и те започнаха да нападат с бомби, хвърляха шишета и каквото друго намерят. Докато някой се сети да пусне химна и всички спряха, поставиха си ръцете на гърдите и пяха тихо и кротко до неговия край. Това беше цялата ситуация", разказва Марков.

Според него думите на Златанов нямат нищо общо със случилото се, а с изказването си зам.-директорът на СДВР е внушил на обществото напълно политически тези.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама