79 са иновативните училища в София

11:50, 17 юли 20 / София 25 2153 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

79 са иновативните училища в София. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище”.

"Пандемията промени коренно училището. Целите, които си поставихме преди години, се реализираха по неволя. Дигиталните технологии бяха успешно средство да не се провали учебната година. Извънредната ситуация ни показа важността на информационните технологии. Те показаха каква трябва да е реформата в образованието", поясни Фандъкова, цитирана от Нова телевизия. 

Градоначалникът заключи, че Столичната община има активна политика по отношение на иновациите и на дигиталните решения като цяло за града.

Мария Габриел: България вече е представена с пет университета в инициативата Европейски университетски алианси

"Работи се по актуализиране на Плана за действие на цифрово образование, който ще бъде представен в края на септември", заяви българският еврокомисар Мария Габриел, която се включи към дискусията чрез видеоконферентна връзка от Брюксел.

Цифровото образование и умения придобиват все по-важно значение във всеки аспект на живота ни. За мен ще бъде радостно да видя активно участие с идеи и на България. Да предложим визия за образованието и обучението, която позволява да се вземат предвид възможностите на цифровата трансформация, но и да не пропускат рисковете, свързани с нея“, заяви Габриел и допълни: „Тази криза трябва да бъде възможност за нас да въведем иновации в образованието“.

Габриел оцени високо работата на образователните министри на Европейския съюз, които през цялото време са обменяли опит по време на пандемията от COVID-19.

Предучилищната за 4-годишните става задължителна

Кризата ни показа,че имаме още много работа по отношение на инфраструктурата и свързаността, особено когато говорим за селските и отдалечени райони. Все още има деца, които не разполагат с нужните цифрови устройства. Необходимо е да се използват средства за решение на този проблем със средства от следващия програмен период“, допълни тя.

„Следващата учебна година трябва да стартира присъствено, но по всяко време е възможно да се наложи превключване от реално към онлайн обучение. Децата, поставени под карантина, ще могат да се включват в реалната класна стая чрез виртуална такава”, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама