Фандъкова дава 50 хил. лв. за експертиза дали може да се възстанови Княжевският лифт

12:55, 23 юли 20 / София 25 1848 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Столичната община ще даде до 50 000 лв. за независима техническа експертиза, която да установи дали може Княжевският лифт да се възстанови в сегашните граници на въжената линия. Това реши Столичният общински съвет на сесията си днес, а обследването ще се направи по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи „24 часа“.

В момента според собственика на лифта един от стълбовете няма как да влезе в сегашните граници на трасето. Според експерти това означава, че за да се възстанови лифтът, трябва да се промени плана за управление на природен парк „Витоша“. Тази промяна обаче може да отнеме години. Затова общината търси вариант дали има техническа възможност лифтът да се възстанови в сегашните му граници без да се налага промяна на плана за управление.


Снимка: БГНЕС

За съжаление, на този етап, не разчитаме на добронамереността на собственика на лифта да го възстанови. Очевидно неговата цел е промяна на плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Без да коментирам дали това е добра или лоша цел, това е задача, която ще отнеме години. Моята цел и надявам се, нашата, е да възстановим във възможно най-кратки срокове работата на Княжевския и след това на Драгалевския лифт. Без да поставяме планината и достъпът на софиянци до нея в ситуация на заложници на корпоративни интереси и процедурни хватки”, обърна се Фандъкова към общинските съветници.

СБЛЪСЪК: Умишлено ли се протака възстановяването лифтовете на Витоша?

Тя напомни, че преди две години е направено обследване на лифта, което показало, че долната и горната станции са в лошо техническо състояние и са застрашени от самосрутване. А фундаментите на стълбовете са в добро състояние. Затова са били издадени заповеди собственикът да възстанови двете станции. Той обаче ги обжалва в съда и магистратите отмениха тази за долната, а за горната още тече обжалване, като решението на първа инстанция е в полза на общината.


Снимка: БГНЕС

Преди гласуването обаче Карлос Контрера от „Патриоти за София“ обаче изрази съмнение, че това предложение ще доведе до възстановяване на лифта. Той настоя да се върви към процедура по промяна на плана за управление, за да се намери решение за всички въжени линии в планината.


Снимка: БГНЕС

Подкрепа за искането на Фандъкова дойде от групата на БСП, но с условие общинските съветници да бъдат запознати със становището на независимите експерти, след като проучат възможностите за възстановяването на лифта. „Темата Витоша е изключително важна. Тук трябва да бъдем водени от интереса на софиянци и да осигурим нормален достъп на хората до планината. Този доклад отваря една възможност да търсим и друг подход за решаване на този проблем и затова ще го подкрепим“, заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Така докладът на Фандъкова бе приет с гласовете на ГЕРБ и БСП, а групата на „Патриоти за София“, която обичайно подкрепя управляващите гласува „въздържал се“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама