Клюките между колеги са полезни

21:12, 24 юли 20 / Любопитно 25 2285 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разменянето на клюки с колеги на работа се оказва полезно за здравето, съобщава сайтът Phys.org, цитирани от БТА. Позитивният ефект от разпространяването на слухове се проявява особено силно по време на изолацията при пандемията от Covid-19.

Това установиха британски учени от университета в Ексетър. Те са използвали данни за 151 работещи от различни сектори и са установили, че общите приказки и клюките повишават позитивните емоции и чувството за удовлетвореност.

Според резултатите им бърборенето с колеги за несъществени неща успокоява стреса, лошото настроение и може да се окаже най-добрата превенция срешу заболявания на нервната система.

Страничните разговори все пак разсейват хората и понякога те се въздържат от тях заради липса на време.

Кои клюкарстват повече?

Адаптивните хора усещат повече ползата от общите приказки. Тези, които трудно се приспособяват, усещат повече негативните им страни и понякога казват повече, отколкото би трябвало.

Снимка: Pixabay

Учените наричат страничните разговори "важен социален лубрикант" и дават за пример лекия социален разговор в началото на делова среща, който създава непосредственост преди сериозни преговори или оценка на работата. Те са и социален ритуал, вграден в ежедневието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама