В „Манастирски ливади“ ще бъде изградена детска градина, а не частно училище

17:18, 28 юли 20 / София 25 1715 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вече започна изграждането на нова детска градина в столичния квартал „Манастирски ливади“. Сградата на улица „Васил Стефанов“ е предвидена за 8 групи и ще бъде завършена през следващата година, съобщиха от групата на ГЕРБ – СДС в Столичния общински съвет.

Припомняме, че в неделя жители на столичния квартал „Манастирски ливади“ излязоха на протест и блокираха за кратко бул. „Тодор Каблешков“ на кръстовището с ул. „Боянски водопад“. Заради липсата на детски градини в квартала те поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Недоволството им бе породено от решение на главния архитект Здравко Здравков за строителство на частно училище на четири етажа вместо предвидената преди това общинска детска градина.

Общинските съветници са категорични, че няма да допуснат промяна на предназначението на терени, отредени за образователна инфраструктура. „Нуждата от адекватна среда в развиващите се квартали на града е видима за всички. Освен градоустройствените процедури, с които защитаваме интересите на живеещите  Столична община отделя значителен ресурс за придобиване на терени и инвестиции в новите квартали на София. Осигуряването на детски градини за децата на София беше поставено във фокуса на работа на Столична община именно от нас - съветниците от ГЕРБ, и кмета Фандъкова. Последователните действия за строеж на нови сгради, разширяване на съществуващи и използване на всички възможни общински терени за тази цел дават резултат. 46 000 деца посещават детските градини и ясли в София“, се посочва в съобщението.

Плановете за изграждане на детски градини в Манастирски ливади включват и придобиване на терен, собственост на Драгалевския манастир, както и на още един терен, подходящ за тази цел. Вече са придобити и голяма част от терените, на които се изграждат улици, за да се осигури необходимата достъпност и обслужване с градски транспорт. „Можем да успокоим живеещите там, че чак когато завършим тези процедури, ще допуснем разглеждането на възможностите за строеж на частни училища и частни детски градини в квартала. А на колеги от опозицията, които проявяват ангажираност по темата единствено посредством лозунги, напомняме, че проблемите на града се решават в експертни разговори и предложенията се отстояват в залата, а не на улицата и пред частни домове“, посочват общинските съветници.

Междувременно е стана ясно, че в район "Люлин" е започнало изграждането на нова детска градина. Сградата ще има по-малки енергийни разходи и ще отговаря на всички съвременни изисквания за експлоатационна годност.

Дворното пространство ще бъде облагородено, което ще го превърне в зона за почивка, игри и спортни дейности за децата, като бъдат изградени 1 обща спортна площадка и 5 нови детски площадки – по една за всяка група.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама