СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 31 юли 20 / Сблъсък 25 4318 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Протести, превръщането на „Св. София“ в джамия, трябва ли НСО да охранява Доган и Пеевски – безспорно това бяха водещите теми в обществото ни през изминалия месец. Най-интересните коментари публикувахме в рубриката „Сблъсък“.


Снимка: CanStockPhoto

Разгорещени дискусии на Балканите, а и по света предизвика решението на Турция да превърне храма музей „Св. София“ в джамия. Голяма част от турските историци дадоха пълната си подкрепа за това. Според проф. Бугра Екинджи „Св. София“ е сграда, построена за богослужения, и използването  ѝ като музей противоречи на универсалните принципи. „Нашият мюсюлмански народ очаква да бъде прекратено пленничеството на "Света София“, коментира историкът Явуз Бахадъроглу. Вселенският патриарх Вартоломей обаче изрази покруса от новината. „Вместо да се обединим, наследство от 1500 години ни разделя. Аз съм натъжен и разтърсен“, коментира духовният водач на 300 милиона православни християни по целия свят. Повече по темата прочетете тук.


Снимка: БГНЕС

Кой решава кого да охранява НСО – президент или премиер? До този въпрос се стигна, след като лидерът на „Да, България“ Христо Иванов се опита да достигне по вода до лятната резиденция на почетния президент на ДПС Ахмед Доган и бе спрян със сила от служители на НСО. Според депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров НСО е служба към президента и той утвърждава основните звена в нея и числения състав. По думите му това е регламентирано в Закона за НСО, а кой да се охранява зависи единствено от началника на службата, който пък се назначава от държавния глава. Бившият служител на НСО Николай Марков обаче изказа точно обратната теза. По думите му процедурата за назначаване на шефа на НСО е съгласувателна с Министерски съвет, а не еднолична. Още от коментарите им можете да видите тук.


Снимка: БГНЕС

След случката пред сараите на Доган в София се разразиха протести, като по време на шестата вечер на недоволство напрежението ескалира. Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на бившия партиен дом и се стигна до сблъсъци с органите на реда. Кой обаче провокира да се стигне до тук? Според зам.-директора на СДВР Антон Златанов ситуацията е била планирана с цел да се провокират безредици. „Тук беше извършено престъпление“, заяви Златанов. Експертът по сигурност Николай Марков пък определи това твърдение като лъжа. Според българската полиция отдавна е ударила дъното по политически слугинаж. Прочетете повече тук.


Снимка: БГНЕС

След тежки преговори европейските лидери договориха бюджета на общността до 2027 г. Българският премиер Бойко Борисов се похвали, че България е от „малкото страни“, които ще получат повече пари. Според евродепутата Андрей Новаков средствата за страната ни от Европа са исторически и без аналог. А бившият евродепутат Ивайло Калфин изрази тезата, че България получава много пари, защото е с най-лоша икономика. Повече по темата вижте тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама