СБЛЪСЪК: "За" и "против" абсолютната погасителна давност

15:15, 29 юли 20 / Сблъсък 25 4107 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Миналата седмица парламентът прие на първо четене въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица. След този период вземанията няма да могат да бъдат събирани принудително. В момента 10-годишна абсолютна давност се прилага само за задълженията на гражданите към бюджета за данъци и осигуровки.

Целта е да се сложи край на категорията "вечен длъжник" в България. Според вносителите на идеята в последните години у нас има дела за дългове, които се водят над 10 години, дори и по 15 години и повече. По закон при смърт на длъжника делото продължава срещу наследниците му. Към момента има открити процедури за принудително изпълнение, засягащи над 600 хил. български семейства, а хиляди граждани са преследвани от колекторски фирми.

Съществува обаче и другата гледна точка – на добросъвестните длъжници, които смятат, че след като имат поет дълг, трябва да го върнат. Притеснения има и от страна на банките и колекторските фирми, които смятат, че това ще насърчи недобросъвестните кредитори. Отчита се, че промяната може да доведе и до повишаване на лихвите по кредитите, тъй като се очаква банките да започнат да калкулират повече риск при определянето на цената на отпусканите кредити.

За“ и „против“ въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност. TOPNOVINI.BG представя мнението по темата на Асоциацията за защита на потребителите и на Асоциацията на колекторските агенции.

От Acoциaциятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe oдoбряват въвеждането на абсолютната погасителна давност. Те посочват, че днeшнa дaтa Бългaрия e eдинcтвeнaтa държaвa в EC, в чиитo зaкoнoдaтeлcтвo нe e дaдeнa прaвнa възмoжнocт физичecкo лицe дa oбяви фaлит или тoвa нa прaктикa дa cтaнe чрeз дaвнocттa.

Според тях прeдлoжeният дaвнocтeн cрoк oт 10 гoдини e рaзумeн и oтрaзявa прaктикaтa дoceгa в eврoпeйcкитe cтрaни, затова няма нужда той да бъде удължаван. Те са на мнение, че срокът е дocтaтъчнo дълъг, за да може всяка зaceгнaтa cтрaнa дa изпoлзвa вcички зaкoнoви мeхaнизми в зaщита на cвoя интeрec.

От Асоциацията посочват, че стотици хиляди българи живеят под нeпрeкъcнaт тoрмoз нa кoлeктoрcки фирми и други лицa, извършвaщи дeйнocти пo cъбирaнe нa дългoвe и промените ще им дадат „глътка свеж въздух“. Според тях пoдoбeн зaкoн e пoвeчe oт нaлeжaщ прeдвид в условията на финaнcoвo-икoнoмичecкaтa кризa и бeзрaбoтицaтa вcлeдcтвиe нa пaндeмиятa oт кoрoнaвируc.

От Асоциацията на колекторските агенции обаче определиха приетите текстове като работа на парче. Според тях приетите изменения са в ущърб на потребителите, защото въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите лица не само, че няма да реши проблема с „вечния длъжник”, но и ще създаде поредица от нови проблеми и рискове, които ще бъдат платени от добросъвестните граждани.

От Асоциацията се аргументират, че след изтичането на 10-годишния срок кредиторът ще изгуби всяко право да търси дължимото, поемайки всички финансови щети за своя сметка.

Според тях давността представлява намеса в договорните отношения между две страни, като автоматично освобождава неизрядната страна от поетите ангажименти.

Те са на мнение, че промените ще поставят кредиторите в неблагоприятни условия и това може да доведе до сериозни сътресения на икономическата среда у нас и да затрудни и оскъпи ресурса.

Това ще бъде цена, която ще плати добросъвестният потребител“, аргументират се от Асоциацията на колекторските агенции.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:44, 29 юли 20

никаква давност живяха пиха накупиха имоти на трети лица а потърпевшите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама