СБЛЪСЪК: Трябваше ли да се намали ДДС-то на бирата и виното?

12:00, 30 юли 20 / Сблъсък 25 3133 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Народното събрание прие предложението за намаляване на ДДС ставката на 9% за виното и бирата, внесено от управляващите. Така двете напитки, сервирани в заведения, както и всички видове спортни съоръжения, комисионни на туристическите оператори и случайните превози ще бъдат с намален налог от 9% от 1 август. Мярката е временна и ще действа до 31 декември 2021 г., а целта и е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.

Темата обаче се превърна в поредния повод за дразги в парламента. TOPNOVINI.BG представя мнението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и на депутата от БСП проф. Румен ГечевДвамата влязоха в спор за това дали от гласувата промяна има реален смисъл, или тя е просто поредното "екзотично предложение" на кабинета, което се прави на фона на по-големи и по-важни за обществото проблеми. 

Румен Гечев разкритикува управляващите, че вместо средствата да отидат там, където има нужда, ще отидат на пиене на вино и бира.

„Десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС на вино, бира, фитнес и гимнастики. Точно така - безработните българи отиват на „Златни пясъци“ и луксозните курорти. Тези, които са уволнени преди три-четири месеца, гасят мъката с много вино и бира. Освен това предлагахме от години да намалим ДДС на детските стоки и лекарствата, но вие казвате, че това не е необходимо. Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото“, посочи той. Според него никъде в ЕС няма диференцирана ставка за алкохол.

Гечев предупреди, че Брюксел ще реагира и България ще бъде наказана. „Познавам добре практиката на ДДС на ЕС, тъй като това ми е професията. Няма понижено ДДС за алкохолни напитки. Сега управляващите казват, че не било с висока концентрация - не било алкохол, защото е вино и бира. Сега какво казваме на шофьорите", каза още той. По думите му в Брюксел ще ни се смеят.

Според Валери Симеонов обаче с предложението за 9% ДДС за вино и бира държавата завършва своя жест към бизнеса заради кризата с коронавируса.

Той подчерта, че така се насърчава и родното производство. „Унизително е да се смъква мярката за 9% ДДС за вино и бира на битово и кръчмарско ниво. Не става въпрос за даване на мъка, а за подпомагане на най-уязвимите браншове. Не става въпрос и само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство“, подчерта той.

Симеонов посочи, че Румен Гечев е „един брилянтен пример на манипулация“. Той обясни, че няма нищо против намалението на ДДС на други стоки. „В момента говорим за икономика. Обръщам се към икономиста във вас. Алкохолът няма как да бъде с намалена ставка. За бирата и виното има намалено ДДС за редица други държави. За водката няма“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама