СБЛЪСЪК: Има ли резон в увеличението на таксите за платено обучение по медицина?

10:30, 06 авг 20 / Сблъсък 25 8846 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На фона на изминалата трудна академична година заради епидемичната обстановка стана ясно, че таксите за платено обучение в медицинските университети са вдигнати драстично. Най- голямо е увеличението за винаги търсената специалност „Медицина“. Платената форма на обучение обикновено избират кандидати, които не са приети държавна поръчка, но държат да учат медицина. Те избират да вложат повече средства в обучението, а не да се отказват.

Къде и с колко? В Медицинския университет в Пловдив таксата за обучение срещу заплащане за специалност „Медицина“ първи курс скача с близо 50%- от 7090 лв. миналата година на 10 448 лв. сега. В Медицинския университет във Варна таксата става 10 212 лв. за I-III курс и 9912 лв. за IV-VI курс, като поскъпването е сходно с това в Пловдив. Значително по-малко е поскъпването в Медицинския университет в София, където таксата се повишава от 6790 лв. миналата година на 6908 лв. сега. В Плевен платеното обучение по медицина ще струва 9111 лв. на година.

Причините за промяната. В отговор на депутатски въпрос от МОН обясниха, че повишението на таксите за платено обучение произлиза от изменения в Закона за висшето образование, влезли в сила в края на февруари. Във формирането на таксите вече има допълнителен показател, а именно комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, за съответната година. Това означава, че всяка година таксите ще бъдат различни. Досега те се формираха само от базовия норматив за издръжка на обучението на един студент, умножен по коефициента на професионалното направление, плюс определените от Министерски съвет средства.

Снимка: БГНЕС

От просветното министерство обявиха, че с промяната се постига равенство между средствата за издръжка на студентите държавна поръчка и на приетите в платена форма на обучение. Като не се допуска със средства от държавата да се покриват разходи за платена форма. Образователният министър Красимир Вълчев уточни, че компонентът за качество е бил включен във формулата за таксите преди години, но досега ВУЗ-овете не са го отчитали. „Това, което постъпва в едно държавно висше училище са близо 10 хил. лева за един студент държавна поръчка. Съответно толкова би трябвало да бъде таксата и за студентите платено обучение, но тя последните години е изостанала. Не се е спазвало това уравнение“, поясни още той. Красимир Вълчев обърна внимание, че регламентираните такси са максималните, тоест висшите училища могат да правят изключения. По негова информация Медицинският университет в София и Софийският университет са взели решение за такива изключения, докато при останалите медицински висши училища има предпазливост при тълкуването на законовите разпоредби. 

Студентите са против. От Националното представителство на студентските съвети се обявиха срещу вдигането на таксите. Студентите напомниха, че в кризата заради коронавируса доходите на много семейства са намалели и новите такси ще се окажат непосилни. „Липсата на устойчивост и яснота относно ежегодните промени в размера на таксите за обучение ще доведе до отлив на кандидати за обучение срещу заплащане, което е крайно нежелателно при нарастващата потребност от специалисти и тенденцията за съществено намаляване на държавния прием“, категорични са от НПСС. Студентите заявиха, че при повишаването на таксите следва да има и повишаване на качеството на обучението, а не то да бъде мотивирано от необходимостта за покриване на дефицити в бюджетите на държавните висши училища. Те настояха да се наложи мораториум върху промяната в закона или тя да се отнася само за бъдещите студенти.

Снимка: БГНЕС

Какво мислят медицинските университети? От висшето учебно заведение във Варна изразиха разбиране и отправиха запитване към МОН има ли възможност таксите да се запазят за вече приетите студенти. Те прогнозираха, че може да възникне напрежение между новоприетите и вече обучаващите се студенти заради разликата в таксите. Допуснаха и че по-високите такси ще са непосилни за някои студенти. Отговорено им е, че са задължени да приложат закона. От Медицинския университет в Пловдив уточниха, че калкулирането на таксите не е по тяхно предложение или еднолично решение на ръководството, а резултат от нормативни документи. От ВУЗ-а напомниха, че несъобразяването с Министерски съвет ще доведе до санкции.

Предстои да разберем дали преди началото на новата академична година въпросът за таксите за платено обучение ще бъде на дневен ред. 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 18:31, 06 авг 20

Реэон НЯМА эа увеличаване на таксите , но ИМА реэон в това всички студенти платено обучение от Варна и Пловдив да продължат обучението си в София.

2 Анонимен 15:28, 07 авг 20

Платеното обучение е вид измама и е във вреда както на студентите редовно обучение, така и на бъдещите пациенти на тези студенти.

3 Анонимен 20:30, 07 авг 20

Тези студенти, които учат платено са издържали изпитите, но няколко стотни са ги лишили от влизането по държавна поръчка,защото има квоти за жени и мъже /те влизат с много нисак бал /защо в София не вдигнаха толкова драстично таксите?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама