„Хора и улици“: „Орлов мост“ – символ на мечтата на българите за по-добри дни

09:00, 11 авг 20 / София 25 4033 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Площад „Орлов мост“ днес е и винаги е бил епицентър на политическите събития в България. Вече повече от месец кръстовището е мястото, на което хиляди българи се събират, за да изкажат недоволството си от управляващата коалиция и главния прокурор. И това не е никак случайно, защото още от построяването му преди почти 130 години до днес той е символ на свободата и на стремежа на българина към нея. В забързаното ежедневие обаче рядко имаме време да спрем, за да обърнем внимание на красотата на столицата, която ни заобикаля.


Снимка: Wikipedia

През годините мостът с четирите огромни птици сякаш става все по-величествен, въпреки натоварения автомобилен трафик, забързаните пешеходци и все по-мръсния въздух. Той е построен през 1891 г. в чест на завръщането у дома на българите, които са били заточени в Диарбекир по време на турското робство. Тогава те са били посрещнати именно на това място с хляб и сол от своите близки и всички софиянци. Месец преди това там е била поставена триумфална арка по повод пристигането на руския княз Дондуков в новата българска столица.

 „Орлов мост“ е създаден под ръководството на Вацлав Прошек, пристигнал в София през 80-те години на XIX век по покана на роднините си пивовари братя Прошек. Той е построен в края на някогашния град, на изхода на Цариградския път, над Перловската река, по която е бил прокаран окръжният градски булевард. Освен функционално предназначение, мостът играе и ролята на символична врата на бързо модернизиращата се млада столица.


Снимка: БГНЕС

Както си личи от името, именно орлите са негови символични покровители и защитници. Те са символ на хан Аспарух, на Бога слънце и на силата, която идва от духовното знание. Не е ясно кой първи е дал идеята да се сложат именно фигури на орли, но е ясно защо са четири – те символизират четирите посоки на света и свободата. Самите орли за изработени от известната по онова време виенска фирма „Рудолф Филип Вагнер“, като проектът струва 80 000 лв., заради което е бил считан от съвременниците си за необосновано голям и скъп. По-голяма част от парите са събрани лев по лев от дарения, а около една трета идват от столичната хазна.

След падането на комунизма през 1989 г. „Орлов мост“ става любимото място на българите за протести и демонстрации. Именно там се състои милионният митинг на СДС през 1990 г. – блокадата, довела до падането на правителството на Луканов. От там минават и се пресичат шествия, които имат различни цветове и различни послания. Там телевизионният водещ и певец Слави Трифонов направи преди четири години и своя концерт-митинг с искане за провеждане на референдум, на който присъстваха над 70 000 души. На същото място през 2013 г. бяха протестите срещу първото правителство на Бойко Борисов, както и протестите срещу кабинета „Орешарски“ от ноември 2014 г. А днес той е блокиран от палаткови лагери срещу кабинета „Борисов – 3“.

Историята на „Орлов мост“ ни показва едно – той винаги е бил и ще продължава и занапред да бъде символ на мечтите на българите за по-добри дни на Отечеството.


Снимки: БГНЕС

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Сградата на парламента, която отива в историята

„Хора и улици“: Първият аквапарк в София… не е този във „Възраждане“

„Хора и улици“: По следите на важните дати

„Хора и улици“: Кметът, при когото улиците бяха чисти, а градският транспорт - редовен

„Хора и улици“: Какво е общото между Ами Буе, Фритьоф Нансен и Васил Левски?

„Хора и улици“: Частно парти в градския транспорт? – Срещу 200 лв. на час

„Хора и улици“: Майсторът на китари

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:26, 14 авг 20

Да се измете този боклук от орлов мост

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама