Пускат първите 8 километра от трета линия на метрото до края на август

10:43, 16 авг 20 / София 25 2302 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Първите 8 километра от третата линия на метрото ще бъдат пуснати до края на месеца", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР. Готов е и вторият участък от 4 километра в район “Овча купел“, по който ще започнат единичните изпитания на влаковете.

498 милиона евро е стойността на проекта, като 312 милиона евро са безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, припомни столичният кмет.

Безплатно прекачване и в новите метростанции при НДК и Орлов мост

“Очакваме до края на месец август първите 8 километра – в участъка от “Красно Село“ до “Вл. Вазов“ да бъдат пуснати в експлоатация. Това е един от двата етапа, който изпълняваме в рамките на този програмен период с финансиране от Европейската комисия , от оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и сериозното съфинансиране от страна на Столичната община и държавата“, каза Фандъкова.

“Общо в двата етапа очакваме около 110 000 пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 хил. тона годишно. Разбира се намаление на трафика по трасето около 25% и намаление на броя на автомобилите, това е една от основните ни цели“, допълни тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама