СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ нова Конституция?

15:00, 17 авг 20 / Сблъсък 25 4542 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предложи нова Конституцията. Това е неговият отговор на продължаващите вече 40 дни протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Промените предвиждат броят на депутатите от 240 да бъде намален на 120, при Велико Народно събрание броят на народните представители също да се редуцира - от 400 на 280, вместо Висш съдебен съвет да се създаде Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите, да се намали мандатът на главния прокурор и др. Това обаче не успокои протестиращите. Те видяха в предложението опит на Борисов да си спечели още време във властта.

Очаквано темата се превърна във водеща в политическия живот у нас. Мненията обаче се простират от „осанна“ до „разпни го“.

ТOPNOVINI.BG представя гледните точки на преподавателя по конституционно право проф. Георги Близнашки и преподавателя по философия и социология в НБУ проф. Стефан Попов.

Според проф. Георги Близнашки предложението за нова Конституцията е силен политически ход. „Същността и идентичността на Конституцията няма да се променят, защото предложенията, които се правят досега, са свързани с укрепването на парламентарната демокрация. Няма идеи за президентска република”, заяви той. Според него така премиерът е принудил всички, които по време на протестите повдигаха темата за Велико народно събрание и нова Конституция, да се определят кой за какво се бори.

По думите му е безспорно, че ние имаме най-добрата Конституция в Централна и Източна Европа. „Създаде се обаче нова принципна политическа ситуация. Едно е да се иска оставката на правителството, съвсем друго е да се иска оставката на главния прокурор. Според мен няма друго решение освен да се мисли за Велико народно събрание”, коментира Близнашки.

Проф. Стефан Попов обаче намира идеята за нова Конституция за нелепа и смехотворна. „Великото народно събрание по начало е една корупционна конструкция, която е прокарана през 1990 г., за да има бъдещото Народно събрание кратък мандат, т.е. СДС се опасява, че 4-годишен мандат на комунистите е прекалено дълъг“, подчерта той.

Според него първото нещо, което трябва да направи народното представителство, е да отмени Великото народно събрание. „Идеята за нова Конституция е нелепа и никой сериозен юрист не трябва да разсъждава по нея, тъй като нова Конституция означава да се зачеркне, да се заличи 30-годишна конституционна практика, която изяснява недъзите на сегашната Конституция… Тук всичко е омешано в един гювеч, в който човек не може да си даде сметка какви са приоритетите в това мислене за конституционна политика. Всичко е нахвърляно, напляскано и са извадени напред някакви неща, които имат популистка природа - като това да намалим броя на народните представители“, посочи проф. Попов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АбуеляАнонимен 14:33, 26 авг 20

Странно!! Близнашки казва, че имаме "най-добрата конституция" , а трябва да се промени.Според него, трябва да опазваме главния прокурор независимо , че наподобява Берия.Срам ме е ,че този човек беше премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама