Столичната община обяви, че е срещу събарянето на хотел

16:10, 25 авг 20 / София 25 1776 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Хотел "Рила" да не се събаря е становището на Столичната община, което е изпратено до главния архитект на София Здравко Здравков. То е подготвено от специалисти на Регионалния исторически музей и от експерти по опазване на културното наследство.

"Ние възразяваме категорично на намеренията за събарянето на хотел "Рила", изрази позицията на общината заместник-кметът по културата и образованието доц. Тодор Чобанов пред bTV

Още на 30 юли кметът на район "Средец" Трайчо Трайков публикува отрицателното си становище за вдигането на 42-метрова нова сграда на мястото на хотела. То бе предизвикано от писмо на главния архитект на София Здравко Здравков за започнала процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП) на района на хотела. С нея се подготвя разрешаването на новия строеж в историко-археологическия резерват "Сердика-Средец", който е със статут на недвижима културна ценност с национално значение.

Процедурата за събаряне на хотела е започнала през 2019 г. Фирмата "Пропърти груп България", са внесли искане в общинското Направление "Архитектура и градоустройство" за изменение на ПУП-а на зоната на хотел "Рила" с цел построяването на изцяло нова сграда на негово място. Тази фирма чрез дъщерното дружество "Рила център" притежава хотела, свързван с Евелин Банев-Брендо. През 2017 г. сградата е продадена от Васил Божков за 9.8 млн.евро на това дружество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама