Книгата на рекордите на Гинес стана на 65 години

18:30, 27 авг 20 / Любопитно 25 2943 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Днес се навършват 65 години от публикуването на първото издание на Книгата на рекордите на Гинес - справочникът, който съдържа данни за човешки достижения, уникални природни явления и рекорди в различни области, включително в икономиката, политиката, науката и техниката, транспорта, спорта и други, предадоха от Nova. От 2000 г. официалното название на книгата е "Световните рекорди на Гинес" (Guinness World Records).

Бургазлия подобри световния рекорд от 12 часа плуване без прекъсване

Идеята за създаването на справочника е на управителя на ирландската пивоварна компания "Артър Гинес, син и Ко" Хю Бивър. Веднъж той влязъл в спор коя птица е най-бърза. Тогава му хрумнало, че в кръчмата на чаша бира често възникват подобни дискусии и прекрасно допълнение към тях би могъл да бъде сборник с различни рекорди.

През 1954 г. за създаването на книгата са поканени братята Норис и Рос Макуиртър. Те започват да регистрират рекордите, като разчитат на експерти и авторитетни специалисти в различни области. Минава година в подготовка на изданието.

Първата книга с рекорди излиза на 27 август 1955 г. в Лондон. Тя е от 198 страници, издадена е в няколко хиляди екземпляра. До края на годината има още няколко издания. Взето е решение да се издава всяка година през септември-октомври, като се допълва и актуализира.

През 1956 г. книгата е издадена в САЩ, през 1962 г. излиза на френски език, а през 1957 г. - на немски език. През 1974 г. вече е най-продаваната книга в света, защитена от авторско право, като по това време са продадени почти 24 млн. екземпляра. Днес справочникът се издава на 25 езика, сред които и български език и постоянно е в списъка на бестселърите. През 2019 г. в над 100 страни в света са продадени повече от 143 млн. книги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама