СБЛЪСЪК: "За" и "против" 30-процентното увеличение на заплатите в администрацията

13:00, 01 сеп 20 / Сблъсък 25 5810 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В началото на месеца правителтвото взе решение за 30-процентно увеличение на заплатите в държавната администрация. Идеята на управляващите бе по-високи доходи да получават служители, които работят на "първа линия", в условията на пандемията от коронавирус.

Мярката ще засегне общо 28 администрации, сред които и ключови структури като НАП, НОИ, агенция "Митници", агенцията по заетостта и др. От увеличението ще могат да се възползват социални и здравни работници, митничари, данъчни, автомобилни, туристически, строителни и екоинспектори, пазачи в затворите, както и работещи в агенциите по сортоизпитването, опазване на културното наследство, института по арбитраж и др. 

Не се посочва обаче колко ще струва това на държавния бюджет и колко души ще бъдат обхванати от обявената като социална мярка за отговор на епидемичната криза.

Идеята на управляващите бе обсъдена и на провелото се през почивните дни извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но социалните партньори така и не постигнаха съгласие по предложените текстове. Част от работодателите не подкрепят предложенията, докато синдикатите намират мярката за навременна и адекватна.

"За" или "против" 30-процентното увеличение на заплатите в администрацията? TOPNOVINI.BG представя мнението на Българската търгоско-промишлена палата (БТПП) и на КТ "Подкрепа".

Синдикат на административните служители „Подкрепа“ намира, че увеличението на възнагражденията на държавни служители е не само правилно, но и крайно необходимо. Те подкрепят действието на правителството не толкова като икономическа мярка за преодоляване на ефекта от пандемията, а като адекватен, макар и закъснял опит за неутрализиране на последиците от неефективната и несправедлива „реформа“ в административния сектор, стартирала през 2012 г.

Те посочват, че към днешна дата дисбалансите в заплащането за еднакъв труд, както между различните администрации, така и в рамките на една и съща администрация са обичайно явление и са абсурдни по размер. Според тях това демотивира служителите и се отразява негативно на качеството на предоставяната административна услуга.

От синдиката посочват още, че в множество администрации има сериозен недостиг на служители на най-натоварените нива, но същевременно с най-ниски възнаграждения. Ето защо те ще продължат да настояват за коренна промяна на модела на формиране на заплатите на служителите в администрацията.

Съзнавайки потребността на голяма част от служителите от незабавна актуализация на възнагражденията те приемат като правилна и необходима временна мярка, предложеното увеличение на заплатите в администрацията.

Според Българската търговско-промишлена палата управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварва бюджета с допълнителни разходи. В това число влиза и неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация, без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието.

Според тях това поставя в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики. Ето защо от БТПП орпеделят действията на правителството като пир по време на чума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама