Проучване: София не е сред "най-умните градове" на света

13:07, 23 сеп 20 / София 25 2187 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

София е на 89 място в класация от 109 градове в света по усвояването и използването на съвременните технологии, установи проучване. 

Проучването "Смарт Сити Индекс 2020" обхваща 13 000 души от 109 града. Въпросите разглеждат въздействието на технологиите в шест области: здраве, безопасност, трафик, мобилност, възможности и управление. Разгледани са обстойно въпросните критерии, отнасящи се до столицата на България, съобщи БГНЕС.

„Тренд“: За 63% от българите здравната ни система се развива негативно

По критериите здравеопазване и безопасност според анализаторите основните санитарни условия в София отговарят на нуждите на най-бедните райони. Услугите за рециклиране са задоволителни. Уебсайт или приложение позволява на жителите лесно да се разделят с нежелани предмети. Обществената безопасност не е проблем. Камерите за видеонаблюдение карат жителите да се чувстват в по-голяма безопасност. Замърсяването на въздуха също не буди загриженост, като уебсайт или приложение позволява на жителите ефективно да го следят. Задоволително е и предоставянето на медицински услуги.

Лесно е да се намери жилище под наем за 30% или по-малко от месечната заплата.

По отношение на мобилността няма проблеми с натовареността на трафика. Приложенията за споделяне на автомобили и наемането на велосипеди са намалили задръстванията. Приложенията, които насочват към налично място за паркиране, намаляват времето за пътуване. Общественият транспорт е задоволителен, като онлайн разписанието и продажбите на билети са го направили по-лесен за използване. Градът предоставя информация за задръствания чрез мобилни телефони.

Зелените площи са задоволителни. Онлайн закупуването на билети за изложби и музеи е улеснило посещаемостта. Културните дейности (шоута, барове и музеи) са на удовлетворително ниво.

Възможностите (за работа и училище) също са на нормално ниво. Услугите за намиране на работа са лесно достъпни, а повечето деца имат достъп до добро училище. ИТ уменията са застъпени сериозно в училищата. Онлайн услугите, предоставяни от града, улесняват стартирането на нов бизнес. Създават се нови работни места. Настоящата скорост и надеждност на интернет отговарят на нуждите за свързаност. Малцинствата са добре приети.

Проучване: Хората предпочитат смартфона пред алкохола

Информацията за решенията на местните власти е лесно достъпна. Публичният онлайн достъп до градските финанси е намалил корупцията, сочи индексът. Жителите допринасят за вземането на решения от местната власт. Онлайн платформа, в която жителите могат да предлагат идеи, е подобрила живота в града. Жителите предоставят обратна информация за проекти на местното правителство. Обработката на документи за самоличност онлайн пък е намалила времето за изчакване.

Най-умните градове в света са Сингапур, Хелзинки и Цюрих. В дъното на класацията са Абуджа, Найроби и Лагос. За сравнение с нашата страна, Атина е на 99 място в класацията, Букурещ - на 87, а Анкара - на 57.

Най-умните градове в света не приемат веднага новите технологии, но се стремят наистина да подобрят живота на своите граждани“, каза Артуро Брис от института.

Големите градове трудно стават „умни“, въпреки че експертите смятат, че Covid-19 е ускорил прехода към по-приобщаващи, по-зелени и по-умни градове. Брис прогнозира тенденция за обръщане към по-малките градове.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 18:41, 24 сеп 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама