Фандъкова с промени за спиране на ремонтите на ремонти

15:27, 25 сеп 20 / София 25 2295 Шрифт:
Биляна Иванова

Столична община предлага законови промени за солидарна отговорност при некачествени строежи. Предвижда се при вреда проектантът, строителят и надзорникът на строежа да отговарят изцяло при вреда. Промените бяха представени от кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата Здравко Здравков. Цели се засилване на контрола и отговорността на всички участници в строителния процес по Закона за устройство на територията.

Измененията ще се отнасят за публични обекти, чиито възложители са общините или държавата, обясни Фандъкова. „Зная, че ще има съпротива, очаквам я, но смятам, че ще получим подкрепата на хората. Всичко това е с една единствена цел – да защитим публичния ресурс и интерес. Правим огромни инвестиции, огромни обекти. В крайна сметка ми се налага аз да отговарям за това, че някой на място не е догледал или не си е свършил работата“, коментира тя, цитирана от БГНЕС. Според нея с промените всички хора ще бъдат спокойни, че парите от данъците им ще бъдат похарчени внимателно и отговорно.

Столицата, в която все се ремонтира ремонтираното

За да получим качествен продукт, трябва да сме убедени, че хората, участващи в целия процес – от белия лист, през полагането на плочката и поемането на крайната гаранция, са включени в този процес не просто формално, а участват със своята солидарна отговорност“, заяви главният архитект Здравко Здравков.

Столична община ще иска отделни застраховки от строителя към всеки обект. Застраховката ще трябва да покрива не само времето за строеж, а и целия гаранционен срок. Предлагат се и изменения в наредбата, която установява въвеждането на експлоатация на строежите. За срока, в който се отстранява дефект по въведен в експлоатация обект, ще спират да текат гаранционните срокове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама