СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 30 сеп 20 / Сблъсък 25 3593 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Очаквано септември бе изпълнен със събития – като се започне от завръщането на депутатите на работа след лятната ваканция, като се мине през започването на новата учебна година, та до все по-засилващите се притеснения за ново задълбочаване на кризата около коронавируса. В рубриката „Сблъсък“ екипът на TOPNOVINI.BG проследи най-актуалните въпроси, които занимаваха обществото ни през изминалите 30 дни.


Снимка: CanStockPhoto

„За“ или „против“ задължителното носене на маски в училище? Ден преди началото на новата учебна година родители от цялата страна излязоха на протест срещу мерките на просветното министерство за ограничаване на Covid-19 - използването на маски и създаването на изолатори, в които децата с грипоподобни симптоми ще бъдат отделяни от здравите си съученици. Тези мерки обаче предизвикаха редица спорове. Мнението на педиатъра д-р Гергана Николова и на началника на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров по темата може да прочетете тук.


Снимка: CanStockPhoto

„За“ или „против“ 30-процентното увеличение на заплатите в администрацията? В началото на месеца правителтвото взе решение за 30-процентно увеличение на заплатите в държавната администрация. Идеята на управляващите бе по-високи доходи да получават служители, които работят на „първа линия“, в условията на пандемията от коронавирус. Решението обаче предизвика различни реакции. Според синдиката на административните служители „Подкрепа“ увеличението на възнагражденията на държавни служители е крайно необходимо. От Българската търговско-промишлена палата обаче са на мнение, че управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварва бюджета с допълнителни разходи. Повече по темата вижте тук.


Снимка: CanStockPhoto

Кой вкара журналистите в мазето? Новият политически сезон започна в нова пленарна зала с много повече удобства за депутатите. Наред с тях обаче лъснаха неудобствата за журналистите - те са на партерния етаж на сградата и нямат никакъв пряк контакт с народните представители. Медиите са изолирани в зала с два малки телевизора, с лоши картина, звук и интернет. Европейските журналисти осъдиха условията на работа на българските си колеги, а самите парламентарни журналисти внесоха подписка заради ограниченията в новата сграда на парламента. Всичко това предизвика скандал в пленарната зала. Повече за казуса може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама