Телефоните ни ще бъдат и карти за градския транспорт в София

10:57, 16 окт 20 / София 25 4053 Шрифт:
Редактор:

До месеци ще станем свидетели на драстична промяна в системата за закупуване и използване на превозните документи, както и въвеждане на видеонаблюдение в столичния градски транспорт. Това заяви в интервю за dir.bg директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

"Система ще позволява да се събират данни в реално време, на чиято база ще се изготвят анализи за транспортните модели в града. Ще бъдем наясно кои са предпочитаните линии, кои са тези, които не се ползват достатъчно и защо, ще можем по-бързо да променяме маршрути, да намалим времето за преминаване между спирките и престоя на тях, ще познаваме по-добре навиците и желанията на пътниците. Предстои влизането на видеонаблюдението, което ще ни помогне да гарантираме по-голяма сигурност в превозните средства. Ще стартира в края на октомври", заяви Дилчев.

Отново искат разширяване на зелената зона в столицата

Що се отнася до превозните документи, то те ще могат да се купуват онлайн"През декември ще стартира услугата за закупуване на превозен документ с безконтактна карта. Скоро телефоните ни ще могат да бъдат и карти за транспорта. А и вече няма да е необходимо да има различни видове превозни документи за наземния транспорт и метрото - картата ще е една. Предстои да се вземе решение от Столичния общински съвет дали пътуването ще бъде за време, или разстояние. На този етап позициите са повече за това новият превозен документ да бъде за време. Тази практика и сега я има в метрото и тя е позната за столичани", уточни шефът на ЦГМ.

Снимка: Canstockphoto

"Това, което стартирахме буквално преди дни, е новият чат бот на ЦГМ заедно с нашите партньори от Вайбър и Мастъркард. Това е нов канал за информация, през който може да се получават новини, съобщения за маршрутни промени, за най-близкия пункт за продажба на превозни документи и да се заплати зоната. Последното е абсолютна иновация. То пести още повече време и е доста удобно. Плащането за паркиране се случва изцяло във Viber чат бота на ЦГМ. След абониране за чат бота потребителят получава възможност да се регистрира или да продължи със съществуващ вече профил. При регистрация, новите потребители споделят име, имейл адрес, телефон и парола в портала за регистрация на ЦГМ", споделя още Димитър Дилчев.

Снимка: БГНЕС

По думите му потребителите могат да добавят една или повече дебитни или кредитни карти, както и да добавят едно или повече превозни средства, за които да плащат синя и зелена зона. За удобство, след първоначалната регистрация информацията се пази от системата и шофьорите могат лесно и удобно да платят зона само с натискането на няколко бутона.

"След регистрацията си, всеки потребител може да създаде в профила си депозит, с който да заплаща синя или зелена зона. Зареждането на депозита става чрез предварително регистрирана дебитна или кредитна карта, без значение от банката. При заплащане на зона, системата тегли автоматично нужната сума от депозита на потребителя, а не директно от картата му. Разработихме и един много забавен пакет със стикери, който е безплатен и всеки може да го използва", заяви още шефът на Центъра на градска мобилност.

Той уточнява, че за първи път ще има всеки ден транспорт до планината Витоша, включително и през зимните месеци. Също така вече е действаща новата тролейбусна линия 3, която свързва Пета градска болница с Окръжна болница. Автобусна линия 21/22 отново беше разделена на две и сега две линии обслужват съответно Подгумер и Войнеговци, а автобус 90 прави връзката с метростанция "Хаджи Димитър". Направен е графикът на наземния транспорт заедно с този на метрото.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама