СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ спирането на плановите операции заради коронавируса?

15:20, 26 окт 20 / Сблъсък 25 4475 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Здравният министър издаде заповед, с която до 30 ноември се спират плановият прием и операциите в областите от т.нар. червена зона- със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Това са София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID зони с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. Аргументът за въвеждането на мярката е ограничаването на опасността от разпространение на заразата в болниците.

В лекарското съсловие са разделени по темата. Представяме мненията на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и на директора на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Според Маджаров няма никакво основание да се налага забрана на плановия прием и операциите. „Имаме възможности за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент, осигурена през цената на пътеката и с допълнителни 20 лева“, заяви той и уточни, че всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите.

Снимка: Facebook/Иван Маджаров

Тревогата ни е, че ще се повтори случилото се при затварянето на болниците през пролетта - пациентите с други заболявания останаха недобре диагностицирани и лекувани със закъснение“, обърна внимание д-р Маджаров.

Проф. Асен Балтов е на противоположното мнение. „Лично съм забранил плановия прием, защото в последните две седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавирусната инфекция и при плановите пациенти“, заяви той. Балтов обясни, че все повече от плановите пациенти влизат в латентно състояние, тоест, когато PCR тестовете не „хващат“ инфекцията. „Оперираме ги и след това следва един пик или т.нар. вътрешно клъстерно разпределение“, коментира той.

Снимка: БГНЕС

Професорът е категоричен, че плановият прием трябва да се ограничи, защото иначе допълнително се заразяват работещите в болницата. „В „Пирогов“ първо „изгърмя“ Клиниката по гнойно-септичната хирургия, преди 10 дни. Там колегите вече се възстановяват. От вчера имаме проблем и в Травматологията“, посочи той. Плановите процедури, щом не са спешни, могат да изчакат. Заповедта е до края на ноември, ако нещата се стабилизират, естествено, че ще се възстановят“, каза още Балтов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама