СБЛЪСЪК: Могат ли хотелите да помагат в борбата с COVID-19?

11:00, 06 ное 20 / Сблъсък 25 5864 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Хотели у нас да се включат в борбата с коронавируса - това предлагат от туристическия бранш. Подобна практика вече има и в други държави, сред които Кипър, Гърция, Италия, Испания и Германия. Обсъждат се няколко варианта - в хотелите да се настаняват хора с положителен тест за COVID-19 или членове на семействата им с отрицателен. Разговорът по темата между представители на туристическия бранш и здравното министерство предстои следващата седмица.

Могат ли обаче хотелите наистина да помагат в борбата със заразата и как? По темата представяме мнението на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов и на директора на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов.


Снимка: БГНЕС

Според Румен Драганов карантинните хотели са добра алтернатива, „ако има по-голямо число заразени и по-голяма паника сред населението“. Той е на мнение, че в тях може да се настанява и медицински персонал, който е командирован в друго населено място за работа в COVID отделенията. Или ако работещите в тях не желаят да се връщат обратно вкъщи, за да не провокират разпространение на заразата.

От друга страна, имаме много хора, които се самокарантинират по някаква причина, защото са били контактни. За да не стоят вкъщи, те могат да бъдат на такива хотели. Вече има добра практика в много страни по света“, посочи той. „Цената в един хотел е значително по-ниска от цената в болнично заведение по начина, по който го искат болниците в момента“, обясни Драганов.


Снимка: БГНЕС

Проф. Борис Богов обаче не намира идеята за сериозна. Според него е имагинерно структурирането на отделение за лечение на COVID-19 в хотел, защото там няма кой да се грижи за болните.

„Ако това се случи, това биха били пациенти, които нямат нужда от болнично лечение. А по-скоро от страх да стоят сами вкъщи. И все пак трябва да има някакъв контрол по протичането на техния положителен тест. При всички положения ще има нужда от медицински персонал, иначе ще са на почивка. Не знам чия е идеята за разкриването на болнични легла в хотели, но не мога да си представя, че това би могло да се случи“, заяви проф. Богов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама