Емоционален глад - най-честата причина за напълняване

20:30, 15 ное 20 / Любопитно 25 2605 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Чували сме много за емоционалния глад, една от причините, която пречи на отслабването. Но знаем ли как да го идентифицираме?

Не винаги е лесно. И през повечето време бъркаме истинския глад с емоционалния глад. Резултат? Нахълтваме в хладилника, килера, похапваме и добавяме допълнителни калории, ненужна енергия, която тялото ни ще превърне в килограми, мазнини, наддаване на тегло и в някои случаи, затлъстяване.

"Понятието емоционален глад се отнася до онези моменти, в които се храним, без да имаме физиологичен глад. Когато се храним от емоционална позиция, в търсене на комфорт, за да запълним празнина или да се разсеем, за да не се изправим пред трудни или неудобни емоции. Ние прибягваме до храната като емоционално лечение. Със сигурност храната създава удоволствие; например, когато ядем шоколад (или друга храна, богата на захар, мазнини или сол), изпитваме усещане за удоволствие, защото благоприятства секрецията на серотонин, допамин и ендорфини в мозъка", обяснява Лая Соле в книгата си „Сбогом на емоционалния глад“.

Проблемът възниква, когато храната се превърне в основна стратегия за регулиране на нашите емоции, съобщава списание "Ола", цитирано от БГНЕС.

Как да разберем дали страдаме от емоционален глад?

Ето няколко въпроса, които помагат да определим дали страдаме от „емоционален глад“.

- Използвате храна по емоционални причини.

- Ядете повече, когато се чувствате тъжни, отегчени, самотни или за облекчаване на стреса и безпокойството.

- Имате чувството, че губите контрол над храната. Особено следобед или през нощта.

- Преминавате от контрол към липса на контрол. В епизоди без контрол сте склонни да ядете храни, богати на мазнини, сол или захар.

- Изпитвате вина, съжаление и разочарование. На следващия ден след „ядене извън контрол“ наказвате себе си, без да ядете, защото се чувствате виновни. Но вие отново изпадате в изкушение и след това се чувствате още по-виновни. 

Снимка: CanstockPhoto

- Мислите, че ви липсва сила на волята. И причината е очевидна: не сте успели да отслабнете и когато сте го направили, не сте го задържали.

- Ядете несъзнателно. Емоционално, с тревожност, имате внезапно желание и пристрастяване към определени храни.

- Нивото на енергията ви е ниско и се чувствате слаби.

- Надявате се, че следващата диета ще ви даде резултати. Въпреки че повечето от опитите ви за диети са неуспешни, вие сте склонни да вярвате, че следващият нов метод ще бъде най-доброто решение.

- Не се чувствате комфортно с тялото си. Понякога го използвате като фокус на самоомраза.

- Чувствате, че вашият случай е безнадежден. И като последица това да имате здравословен живот и да не се храните емоционално не ви устройва.

- Омръзнало ви е да се борите и искате да опитате различен път.

Ако отговорите с „да“ на пет или повече точки, вероятно сте емоционално гладни. Знаейки това ще ви е по-лесно да „влезете в пътя“, да се борите и да се сдобрите с храната.

Снимка: CanstockPhoto

Защо сме „емоционално“ гладни?

Храната произвежда удоволствие, всички знаем това. И тялото ни моли за това. Когато се изнервяме или преживяваме трудни времена на несигурност най-лесният, бърз и директен начин за успокояване на това безпокойство е да ядете. 

"Склонни сме да мислим, че проблемът е в дебелината, поглъщането на калории или храненето с безпокойство. Но това са просто поведения, признаци, че нещо вътре в нас вика за помощ. И диетите почти винаги се провалят. Моето предложение е да живеете в процес на самооткриване, приемане и самочувствие. Така че да престанете да виждате тялото си като враг, който не ви слуша. Само тогава ще спре да саботира вашите цели и естествено, идеалното ви тегло ще бъде балансирано“, казва експертът.

Снимка: CanstockPhoto

Какво трябва да ядем, за да се храним здравословно и да отслабнем? Има ли добри или лоши храни?

Храната е храна, тя не е нито добра, нито лоша. И сама по себе си тя не ни прави дебели. Нашият начин на хранене - да. Храната е само обект на разсейване, а не причина. Решението дали ще ядете е само ваше. И за да имате тази свобода на избор, от съществено значение е да тренирате внимателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама