Храни, полезни за белите дробове

14:00, 15 ное 20 / Любопитно 25 2506 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поддържането на здравето на белите дробове е от ключово значение, за да се чувствате добре. Но много фактори, като цигарите и излагането на замърсяване и токсини в околната среда, могат да влошат здравето на тези важни органи. При пандемията от коронавирус, който атакува най-вече белите дробове, здравето на тази част от тялото е още по-важно.

Ето кои продукти и храни могат да подобрят работата на белите дробове.

Цвеклото и ряпата са богати на вещества, за които е доказано, че подобряват белодробната функция. Те помагат за отпускане на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и оптимизират усвояването на кислород.

Пиперът е един от най-богатите източници на витамин С, който действа като мощен антиоксидант в организма. Приемът на витамин С е особено важен за пушачите.

За ябълките изследванията показват, че консумирането на пет или повече от тях седмично е свързано с по-добра белодробна функция и намален риск от развитие на хронично белодробно заболяване. Това може да се дължи на високата концентрация на антиоксиданти в ябълката като флавоноиди и витамин С.

Тиквата съдържа много съединения, които помагат да се поддържа здравето на белите дробове. Особено богата е на каротеноиди, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Снимка: CanstockPhoto

Куркумата също често се използва за подобряване на цялостното здраве поради мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Куркуминът - основната активна съставка в куркумата, може да бъде особено полезен за белите дробове.

Доматът пък е един от най-богатите източници на ликопен. Доказано е, че доматите намаляват възпалението на дихателните пътища при хора с астма. За това помагат също и боровинките, зеления чай, червеното зеле, бобът, зехтинът, стридите, киселото мляко, бразилските орехи, аншоата.

Кафето, освен че осигурява енергия сутрин, може да помогне и за защита срещу респираторни заболявания. Кофеинът има благоприятен ефект върху отварянето на кръвоносните съдове и може да помогне за намаляване на симптомите на астма, поне в краткосрочен план. В този смисъл се препоръчват и какао, ечемик, леща.

Елдата е богата на много хранителни вещества, които спомагат за подобряване на белодробната функция, включително магнезий, желязо, мед и калий. Средиземноморската храна, която е свързана със здравето на белите дробове, е изключително богата на бобови растения като елда, пишат от БГНЕС.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама