Учени пресъздават ароматите от миналото на Европа

22:00, 18 ное 20 / Любопитно 25 2655 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

От миризма на пура до деликатния аромат на роза, уханията често са толкова дълбоко закодирани в съзнанието, че могат да припомнят на човека отминали дни. Екип от учени, историци и експерти от Великобритания и други части на Европа, ще се постарае да направи много повече от това и да използва миризмите не само за да предизвика спомените на хората, но и да ги „изпрати“ в миналото, пише „Гардиън“.

Проектът „Odeuropa“ е на стойност 2,8 млн. евро и ще работи с изкуствен интелект – в началото той ще претърси стари текстове и книги за описания на миризми, разпространени между XVI и XX в. В текстовете от този период може да се намерят редица описания на аромати – като се започне от „религиозните миризми“ (тамян) и се стигне до уханието на тютюн, обяснява д-р Уилям Тълет от Университета „Алнглия Ръскин“ в Кеймбридж, пише PloshtadSlaveikov.com

Проектът ще продължи три години. Началото му ще бъде поставено през януари 2021 г., когато ще бъде създаден изкуственият интелект, който да помогне в проучването. Освен описания на миризми, той ще търси още и за картини и изображения на всякакви предмети, използвани за предаването и усилването им. След това ароматите ще бъдат подредени в онлайн енциклопедия на европейските миризми, която ще съдържа и „биография“ на някои от по-интересните находки, заедно с емоции и места, свързани с тях.

Снимка: Pixabay

Това може да те отнесе при всякакви миризми, независимо дали става дума за розмарина като защита срещу чума, или употребата на ароматни соли през XVIII и XIX в. като антидот на припадъци“, отбелязва Тълет.

Една от целите на проекта е да подчертае еволюцията на уханията през годините – например в XVI в. тютюнът е много екзотичен аромат, но бързо става популярен и се появява на картата на миризмите в Европа, добавя ученият. През XVIII в. тютюнът е толкова разпространен, че се появяват оплаквания от зрители за прекомерната му употреба в закрити пространства, например в театрите.

Когато проектът приключи, експертите ще обединят сили с химици и парфюмери, за да пресъздадат миризмата на миналото и да я въведат в музейните пространства. Според тях това значително ще повлияе на преживяването на посетителите. Подобен експеримент вече проведоха от йоркския музей „Викингски център Йорвик“. Посещението там е придружено от зловонието на X век, което според мнозина от гостите прави посещението особено запомнящо се.

Тълет иска да използва техния опит, но същевременно да се разграничи от него, тъй като смята, че за да е запомнящо едно посещение, то не е нужно да е придружено със смрад.

Как да изберем парфюм

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама