Многодетните майки стареят по-бързо

14:00, 06 дек 20 / Любопитно 25 1820 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Броят на децата, които жените раждат, може да определи колко бързо физически остарява тялото им. Това показва проучване на изследователи от  Университета в Пенсилвания. Според техния доклад връзката между стареенето и раждането се проявява, след като жената премине през менопаузата.

Коронавирусът върна жената в кухнята

„Нашите открития показват, че бременността и раждането могат да допринесат за промяната и нарушаването на регулацията на няколко различни физиологични системи, които могат да повлияят на стареенето, след като жената вече е в постменопауза“, казва Талия Ширази, докторант по биологична антропология в Пенсилвания. 

Снимка: CanstockPhoto

Авторите на изследването казват, че бременността и кърменето изискват голямо количество енергия. Това може да повлияе на няколко от функциите на тялото, включително на имунната система, метаболизма и кръвното налягане. Жените, които раждат повече, също са по-склонни да умрат от диабет, високо кръвно налягане, бъбречни и други заболявания, пише „Стъди Файндс“, цитиран от БГНЕС.

„Смятаме, че се случва нещо, „някакъв вид споразумение“ между стареенето и възпроизводството“, обяснява Ширази. „Това има смисъл от гледна точка на еволюционната биология, защото ако изразходвате енергия по време на бременност и кърмене, вероятно няма да имате толкова енергия, която да отделите за неща като физиологична поддръжка и защита.“

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама