Дума срещу дума: Манипулирани ли са резултатите на „София избира“?

16:45, 09 дек 20 / София 25 3021 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

До края на ноември столичани имаха възможност да гласуват в интернет за 38-те проекта, кандидатствали по програмата „София избира“, чийто бюджет е 1.5 млн. лв. Победител стана проектът за ремонтиране на тоалетните в общинските училища в София, за реализацията на който ще отидат всички предвидени средства.

София избра: 1.5 млн. лв. ще се дадат за съвременни училищни тоалетни

От „Спаси София“ обаче алармираха за фалшифициране и манипулация на вота. Общинският съветник Борис Бонев посочи, че още на десетия ден са установили първите манипулации в платформата на Столична община - машинно и автоматизирано слагане на гласове за проекта за панорамната площадка на Копитото. През нощта, когато другите проекти не получавали точки, той трупал стабилно гласове. Тогава от гражданската организация алармирали зам.-кмета по дигитализация, че имало проблем с данните, които били фалшифицирани и манипулирани. След техния сигнал били премахнати 1407 фалшиви гласа за проекта на Копитото.


Снимка: "Спаси София"

Последният ден на гласуването също започнал със скандал - блокиран свален сайт без възможност за гласуване. В резултат на това от „Спаси София“ отчели голямо струпване на гласове само за един проект. Два часа след отварянето на сайта един от проектите имал 264 гласа, а останалите имали между 40-50 гласа. За това от гражданската организация изразили съмнения за честността на вота за бюджета на столицата особено в последния ден. Проектът за училищните тоалетни бил на второ място до последния ден на гласуването, когато се случила рязка промяна. Според Бонев в последния ден се отбелязвало ритмично гласуване с по пет гласа на минута, а след това по три гласа на минута.


Снимка: БГНЕС

С позиция по темата излязоха и общинските съветници от ГЕРБ-СДС, в която се посочва, че идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите е смехотворна. „Никой не ни задължава да стартираме такива инициативи. Нашето виждане, че са необходими инструменти, с които директно да финансираме проектите на граждани и организации, е облечено в последователна работа по създаване и развитие на такива програми. От години граждански организации имат достъп до финансиране през програма „Европа“, „Култура“, „Социални иновации“, „Зелена София“, „Кризата като възможност“, изтъкват те.

Освен създаването на всички тези програми, те подчертават прозрачността и ефективността, с която се управляват. „В голяма част от тях привличаме външни оценители, които базирано на своята експертиза решават кой да получи финансиране с публичните средства“, се посочва в позицията.

„Колегите в общинския съвет имат правото на свои предпочитания към подадените проекти, както и всеки друг гражданин. Но спекулациите и предположенията, без каквито и да били доказателства за пробив в системата за гласуване, са груб опит за опорочаване на резултатите от това допитване до гражданите на София. Продиктувано от политическо твърдоглавие и отказ на Борис Бонев и сътрудниците му да се помирят с простия факт, че те нямат монопол върху мнението на софиянци. Че тяхното мнение и виждане по определени въпроси е само едно от многото възможни, и те нямат повече права от всички останали“, заявяват общинските съветници. те изразяват надежда, че че подобни инициативи за по-сериозното включване на гражданите в управлението на София няма да бъдат компрометирани от "общински съветници, неспособни да чуят гласа на столичани".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама