Поглед назад: 74 години протегната ръка към децата по света

07:30, 11 дек 20 / Поглед назад 25 2317 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

На 11 декември Детският фонд на обединените нации или УНИЦЕФ отбелязва 74 години от създаването си. Организацията се оформя, за да осигури спешна помощ, храна и грижи за децата, пострадали през Втората световна война.

След 1953 г., когато УНИЦЕФ става неразделна част от системата на ООН, обсегът на неговата дейност значително се разширява. Към задачите му се включва широка хуманитарна дейност в развиващите се страни, в това число медицинска и просветна дейност в полза на майките и децата от тези страни.

За тази дейност структурата става лауреат на Нобеловата награда за мир през 1965 г. Организацията играе важна роля в подготовката и приемането от ООН на Конвенцията за правата на детето.

През 2001 г. Ватикана се отказва да спонсорира организацията, тъй като те започват да даряват пари за аборти. За правото на аборт се отделят по 1% от фонда. Като втора причина Светият престол изтъква инвестициите в предприятия от ЮАР със съмнителна репутация.

Снимка: Twitter/UNICEF Bulgaria

Организацията разчита на частни дарители и на дарения от правителствата. За 2008 г. събраните от организацията пари възлизат на $ 3,372,540,239 като правителствата допринасят за две трети от ресурсите на организацията. За останалата част допринасят над 6 млн. души чрез национални комитети в 190 страни. На територията на тези страни има изградени над 200 представителства, за чиято работа спомагат 17 главни представителства.

В САЩ, Канада и някои други страни УНИЦЕФ е позната от своята програма „Trick-Or-Treat for UNICEF“. В нея деца събират пари от къщите на Хелоуин вместо бонбони и оставят парите в касичка в помощ на други деца.

От 1950, когато една група децата във Филаделфия, САЩ дарява $17, които са получили на Хелоуин, за да помогнат на жертвите след Втората световна война, 'Trick-or-Treat UNICEF box' се превръща в традиция в Северна Америка. Тези малки оранжеви кутии се поставят в училищата и на други места (като магазини) преди 31 октомври. Към днешна дата от кутиите са събрани около 91 млн. долара в Канада и над 132 млн. долара в САЩ.

Поглед назад: Животът на един забележителен човек

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама