Как да предпазим ръцете си при честа употреба на дезинфектант

14:20, 11 дек 20 / Любопитно 25 2747 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Използвайте хидратиращи и възстановяващи кремове след миене на ръце или дезинфектант. Мийте ръцете си с по-хладка, а не с вряла вода. Избирайте внимателно сапуните и дезинфектантите, които купувате. Това съветва доц. д-р Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично дружество.

В съвременната ситуация на COVID-пандемия една от важните защити, за които чуваме от специалистите от много време насам, е това колко е важно измиването на ръцете. Препоръчва се миене на ръцете със сапун и вода най-малко 20 секунди или използване на дезинфектанти, които съдържат най-малко 60% алкохол.

Около 80% от случаите на COVID-19 са заради мръсни ръце

Заради това обаче доц. Дърленски обясни, че дерматолозите всеки ден се срещат със странични кожни реакции не само от дезинфектантите и сапуни, но и от употребата на всички видове защитни облекла и пособия, които се използват.

„Предпазните средства са абсолютно задължителни за хората, които работят с COVID-пациенти, и за защита на обикновените пациенти. Така че в тази ситуация въпросът дали да ги използваме или не – отсъства. Ние даваме съвети за това как да се намали възможността да се развият някои странични кожни реакции, които са много по-често срещани, отколкото самите кожни прояви на COVID-инфекцията”, посочи той, цитиран от БГНЕС.

Най-честата такава реакция, която виждат, е екземи или възпаление на кожата на ръцете, които са в резултат от действието на водата, на детергентите (синтетични миещи средства), които разрушават водно-липидната мантия на кожата и така предизвикват раздразването ѝ.

„Това не е същинска алергична реакция, а реакция на дразнене. Изисква се задължителна постоянна грижа за ръцете след всяко миене. Подобни промени може да се наблюдават и при хората, които използват дезинфектанти, базирани на алкохол. Това е така, защото етанолът - или който и да е друг алкохол, премахва повърхностните мазнини на кожата, които иначе имат защитен ефект. Това води до проявата на възпалителна реакция”, каза специалистът.


Снимка: CanStockPhoto

За да се предпазим от такава реакция, д-р Развигор Дърленски обръща внимание на профилактиката. „По време на пандемията е желателно след всяко миене на ръцете или използване на дезинфектант, да слагаме хидратиращ крем, балсам, масло или мляко. Независимо коя е марката или фирмата, желателно е да има нещо, което да възстановява бариерната функция на кожата на ръцете след измиване”, съветва той.

Българското дерматологично дружество е направило брошури, които обясняват как да се предпази кожата по време на пандемията. Там е застъпено именно това, че използването на хидратиращи и възстановяващи кожната бариера кремове е абсолютно задължително. „Някои допълнителни съвети – желателно е да мием ръцете си с по-хладка, а не с вряла вода. Да избираме много внимателно сапуните и дезинфектантите си. Желателно е да се използват сапуни без сапуни, или т.н. синдетни форми, с балансирано Ph, което е близко до това на кожата”, подчерта доц. Дърленски. В брошурите е отбелязано, че водата с приятна температура, когато е в комбинация със сапун, има почти същото действие като горещата, но вероятността да предизвика дразнене и изсушаване е доста по-малка.

Сред съветите за грижа за ръцете е и този да ги подсушаваме. „Ако оставите влажни ръцете, възможността за развитие на възпалителни промени се увеличава многократно. Подсушаването на ръцете да става с кърпа, но не и с въздушна струя”, обясни той.

Доц. Дърленски не съветва да използваме чист спирт. „В повечето дезинфектанти, които се продават в магазините, освен етанол или 70-градосовия алкохол, има и много вещества, които намаляват дразненето, което този алкохол предизвиква на кожата. Така например има глицерин или глицерол, който се знае, че задържа водата в кожата, намалява процеса на образуване на люспи. От тази гледна точка именно е по-разумно да си набавим комерсиално наличен дезинфектант, отколкото да си почистваме ръцете само със спирт”, каза докторът.

40% от световното население няма условия за миене на ръцете

Видим ли първите белези на възпаление на кожата трябва да се обърнем към специалист. „Алармиращите сигнали, при които трябва да идем при дерматолог и да потърсим професионална помощ за възстановяването на кожата, са зачервяване, появяване на дребни червени точици или напукване на кожата с образуване на цепнатини”, посочи доцентът.

През месец декември тази година се провежда 12-тата поред кампания, организирана от Българското дерматологично дружество за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. В годината на пандемията COVID-19 естествено кампанията е насочена към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти, работещи с COVID-19 инфекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама