Първородните деца са по-умни и по-успешни

20:00, 12 дек 20 / Любопитно 25 2260 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първородните деца често мислят, че са по-умни от своите братя и сестри - и сега науката изглежда ги подкрепя. Неотдавнашно проучване, проведено съвместно от изследователи от Университета в Единбург в Шотландия и Университета в Сидни в Австралия, установява, че най-големите деца обикновено имат по-висок коефициент на интелигентност от по-малките си братя и сестри, представят се по-добре в училище и дори печелят повече доходи.

Причината не е, защото първородните деца получават по-голяма емоционална подкрепа у дома, установиха изследователите. По-скоро това е така, защото родителите им обръщат специално внимание на развитието на техните мисловни умения, докато по-късно родените деца получават сравнително по-малко насърчение в тази област, според "Стъди Файндс".

 

Родителите са по-склонни да се занимават с дейности за психично стимулиране, като четене на децата си или свирене на музикални инструменти при първородното им дете, установиха изследователите. Майките също така са по-склонни да пушат и пият по време на бременността си в при по-късно родените, което вероятно отслабва психическото развитие на тези деца, пише БГНЕС.

Според проучването „пропастта“ в умственото развитие сред първородните и другите деца започва рано - и никога не се смалява. До една година първородните деца постигат резултати по тестове за когнитивна оценка, които надминават тези на техните братя и сестри и тяхното представяне нараства преди постъпването им в началното училище. Устойчивостта на това предимство за толкова дълго време отчита високи нива на образование и постижения в кариерата на първородните деца, заключават изследователите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама