Историческа кражба: Откриха 1000 компютри за криптовалута в бивше ТКЗС

12:28, 14 дек 20 / София 25 2876 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

От ЧЕЗ разкриха най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в софийското село Хераково, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута. 

При проверките е открито незаконно свързване към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове. За ефективната борба с нарушенията всички екипи в ЧЕЗ използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания. Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни, обясниха от дружеството. 

Снимка:ЧЕЗ

Екипите на ЧЕЗ Разпределение и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство.

Електроразпределителните дружества са готови за зимата

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама