Почти народна песен: „Коронавирус, къш!“

13:00, 24 дек 20 / Любопитно 25 4040 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Народното творчество се ражда пред очите ни. Клип с фолклорна музика, която обаче си има автор – професор Стефан Драгостинов, тръгна в Youtube. Бившият директор на ансамбъла „Филип Кутев“ е написал текста и думите към най-новото парче в народна стилистика: „Коронавирус, къш!“.

Изпълнението е на „Хор Драгостин Фолк Национал“ – състав от 11 млади народни певици и със специалното участие на Марияна Павлова от Лондон, обявена за „най-ниският женски глас в света от Книгата на Гинес през 2019 г.“, както е уточнено в надписите в края на видеото.

Излезе българският „Декамерон“ на 21 век

Песента, която носи почти същото заглавие като хита на Иво Димчев от пролетта „Корона, къш“, обхваща всички елементи на пандемичната ситуация. В нея има съвети за предпазване – „пийни ракийка, хапни чесън и ряпа“, има психологическа картина на настроенията сред хората – „да се заврем, дека да бегам“, но най-вече – молитва за здраве, защото „дедо Боже, он всичко може“. Смесени са различни български диалекти, което придава мащабност на парчето и то не може да бъде отнесено към конкретен регион. Употребени са думи, нехарактерни за днешната реч като „цвръста“ (от старобългарски – „твърда“), „кюти“ (жаргон за „стой мирно“), „одма“ (диалектно „веднага, незабавно“).

Псевдофолкорната песен може да бъде приета като насмешлива закачка в първата си част, но втората е съвсем сериозно молитвено заклинение за здраве. Клипът дори завършва с проф. Драгостинов в молитвена поза, съобщи „Площад Славейков“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама