Защо над 5 хил. души искат да са финландци за 90 дни?

15:30, 26 дек 20 / Любопитно 25 2332 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 5300 кандидатури получи Финландия за нова програма, по която предлага на специалисти в сферата на технологиите от цял свят и техните семейства да се преместят в северната страна за 90 дни. 

Целта на страната е да привлече повече таланти, като предложи безплатен гратисен период на кандидатите. През това време те ще работят за своите компании дистанционно, а после могат да решат дали да останат постоянно в Хелзинки и да кандидатстват за гражданство.

Програмата осигурява на одобрените кандидати и всички необходими документи, подходящо жилище, училище или детска градина за децата им, удобства за дистанционна работа и представяне пред ИТ хъбове и мрежи в и около Хелзинки. 

НАСА и Nokia опъват 4G мрежа на Луната

"Ние не сме най-мечтаното място за нов дом, но знаем, че веднъж дошли, хората обикновено остават. Светът се съревновава да привлече най-добрите таланти, тъй че трябваше да подходим творчески по въпроса", казва Йохана Хууре от бизнес хъба на Хелзинки, който е автор на идеята.

Снимка: CanStockPhoto

Най-голям интерес към 90-дневното преселение са проявили в САЩ и Канада, откъдето са около 30% от кандидатите. В кандидатурите се срещат и жители от Великобритания до остров Вануату. Кандидатстването по схемата вече е приключило

Повечето от одобрените имат семейства и поне на първо време искат да работят дистанционно за настоящите си работодатели, обяснява Хууре. Над 800 от кандидатите са предприемачи, които се надяват да започнат нов бизнес във Финландия, 60 са инвеститори, а останалите търсят наред с нов дом и нова работа, съобщи "Гардиън", цитиран от "Сега". 

Финландия се радва на динамична бизнес среда, като стартъп секторът се оценява на 6 млрд. евро, а броят на дигиталните стартъпи е най-високият в света на глава от населението. Мултинационални технологични компании от рода на "Гугъл" и "Байер" наскоро също отвориха кампуси в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама